Do góry

Dania główne Przepis na:

Kremowa kartoflanka z kurkami

Kremowa kartoflanka z kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Kremowa kartoflanka z kurkami"

Składniki

  • 60 dag kurek
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2-3 ziemniaki
  • 1/4 szkl. białego wytrawnego wina
  • 3 szkl. bulionu warzywnego (może być domowy albo z kostki)
  • 1/4 szkl. śmietany kremówki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kremowa kartoflanka z kurkami

Przygotowanie

  1. Kurki oczyszczam i ew. szybko płuczę pod bieżącą wodą, osuszam. Por myję i kroję na kawałeczki. marchewkę obieram, grubo ścieram. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w kostkę. Cebulę obieram, grubo siekam, rumienię w garnku na oleju. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kawałeczki pora i startą marchewkę. Następnie dokładam ziemniaki oraz kurki. Całość chwilę smażę, po czym podlewam białym winem.

  2. Gdy wino wyparuje, w garnku zalewam bulionem. Zupę gotuję, aż wszystkie będą miękkie (około 20 minut). Wyjmuję kilka grzybków do dekoracji, a resztę zupy miksuję na gładko.

  3. Zupę ponownie stawiam na ogniu. Wlewam śmietanę, przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Mocno podgrzewam. Rozlewam na talerze. Dekoruję odłożonymi grzybkami oraz posiekaną natką pietruszki.

  4. Kurki wcześniej warto obgotować. Pod koniec gotowania można też dodać 2–3 łyżeczki miodu, by usunąć z grzybów gorzkawy posmak. Wino czasem zastępuję kieliszkiem koniaku. Mocniejszy alkohol sprawia, że zupa jest bardziej wyrazista w smaku. Śmietanę lekko solę. Dzięki temu nie zwarzy się po wlaniu do gorącej zupy.

  5. porcje

  6. Jadwiga Kwiek z Faściszowej

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń