Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kremowa kartoflanka z kurkami"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 211
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 97
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 211
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 97
Składniki
Kurki oczyszczam i ew. szybko płuczę pod bieżącą wodą, osuszam. Por myję i kroję na kawałeczki. marchewkę obieram, grubo ścieram. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w kostkę. Cebulę obieram, grubo siekam, rumienię w garnku na oleju. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kawałeczki pora i startą marchewkę. Następnie dokładam ziemniaki oraz kurki. Całość chwilę smażę, po czym podlewam białym winem.
Gdy wino wyparuje, w garnku zalewam bulionem. Zupę gotuję, aż wszystkie będą miękkie (około 20 minut). Wyjmuję kilka grzybków do dekoracji, a resztę zupy miksuję na gładko.
Zupę ponownie stawiam na ogniu. Wlewam śmietanę, przyprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Mocno podgrzewam. Rozlewam na talerze. Dekoruję odłożonymi grzybkami oraz posiekaną natką pietruszki.
Kurki wcześniej warto obgotować. Pod koniec gotowania można też dodać 2–3 łyżeczki miodu, by usunąć z grzybów gorzkawy posmak. Wino czasem zastępuję kieliszkiem koniaku. Mocniejszy alkohol sprawia, że zupa jest bardziej wyrazista w smaku. Śmietanę lekko solę. Dzięki temu nie zwarzy się po wlaniu do gorącej zupy.
porcje
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Naj