Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dostałam od Mamy kawałki królika i dzisiaj robiłam go pierwszy raz w życiu. Podałam go z naszymi rodzinnymi buraczkami, które są delikatne i słodkie.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10302
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1163
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11571
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 573
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10302
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1163
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11571
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 573
Składniki
Gotuje całe wymyte buraki około 1,5 godziny. Odlewam wodę, zalewam je zimną i na około 30 minut odstawiam. Następnie obieram je ze skórki i trę na tarce na najmniejszych oczkach. Buraki solę, dodaję 2 łyżku cukru, szczyptę soli i kwasku cytrynowego, odstawiam na 30 minut. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i buraczki - mieszając dodaję śmietanę i doprawiam cukrem i ewentualnie kwaskiem. Ważne aby nie przyrumienić masła!! Jeżeli tak się stanie to koniecznie to wylejcie i rozpuście nowe!
Królik:- królik- 4 ząbki czosnku- 2 łyżki słodkiej musztardy Develey- 2 łyżki rozmarynu- 1 łyżka tymianku- 1/4 kostki masła- 4 łyżki oliwy z oliwek- 1 łyżka octu winnego- 1 łyżka pieprzu- 1 cebula- 1 papryczka chili- rękaw do pieczenia
Królika nacieram utartym czosnkiem z solą i rozmarynem. Do rękawa wlewam oliwę, majeranek, masło, ocet, musztardę, pieprz i wkładam królika. Nacieram go dobrze i wkładam do lodówki na min. 2 godziny. Cebulę i papryczkę kroję w plastry. Wrzucam do rękawa i wsadzam do piekarnika nagrzanego na 150 stopni na 60 minut. Podnoszę temperaturę do 200 stopni, wyjmuje królika z woreczka i piekę królika jeszcze 30 minut. Królik powinien być soczysty. Podaję z pieczonymi ziemniakami i wcześniej przygotowanymi buraczkami.