Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny pieczony kurczak w troche innym wydaniu :)
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 230
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 45
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17501
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 230
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 45
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17501
Składniki
Miekkie maslo polaczyc z rozgniecionymi 2 zabkami czosnku i kolendra, mozna dodac troche soli lub wczesniej posolic kurczaka.
Wysmarowac kurczaka przygotowanym maslem. Odciagnac skore od piersi kurczaka, wlozyc pod skore troche masla oraz 2 plastry pomaranczy. Pokroic pomarancza na cwiartki. Kilka wlozyc do srodka kurczaka wraz z calymi zabkami czosnku.
Nastepnie posypac kurczaka cuminem i wlozyc do brytwanki. Ziemniaki w skorkach przekroic na mniejsze kawalki, posypac sola i pieprzem i ulozyc wokol kurczaka razem z czastkami pomaranczy.
Wlozyc kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, przykryc folia do pieczenia i piec ok. godziny. Nastepnie zdjac folie i zapiekac ok. 30 min. az kurczak ladnie sie przypiecze.