Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny pieczony kurczak w troche innym wydaniu :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11892
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16228
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5178
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11892
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16228
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5178
Składniki
Miekkie maslo polaczyc z rozgniecionymi 2 zabkami czosnku i kolendra, mozna dodac troche soli lub wczesniej posolic kurczaka.
Wysmarowac kurczaka przygotowanym maslem. Odciagnac skore od piersi kurczaka, wlozyc pod skore troche masla oraz 2 plastry pomaranczy. Pokroic pomarancza na cwiartki. Kilka wlozyc do srodka kurczaka wraz z calymi zabkami czosnku.
Nastepnie posypac kurczaka cuminem i wlozyc do brytwanki. Ziemniaki w skorkach przekroic na mniejsze kawalki, posypac sola i pieprzem i ulozyc wokol kurczaka razem z czastkami pomaranczy.
Wlozyc kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni, przykryc folia do pieczenia i piec ok. godziny. Nastepnie zdjac folie i zapiekac ok. 30 min. az kurczak ladnie sie przypiecze.