Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z makaronem w sosie dyniowo szpinakowym

Kurczak z makaronem w sosie dyniowo szpinakowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 13

Dodano:

Odsłon: 929

Szybkie i proste danie, które przyciąga nas nie tylko zapachem, ale też pięknym złoto-pomarańczowym kolorem. Odrobina kurkumy dodana do potrawy miło nas rozgrzeje i od razu poprawi nam humor w słotny jesienny dzień. A silne właściwości przeciwzapalne, jakie posiada kurkuma, zminimalizują ryzyko przeziębienia czy grypy.

Składniki

  • Dynia 200 gram.
  • Pierś kurczaka 1 większa sztuka.
  • Szpinak 1 duża garść.
  • Cebula 1 sztuka.
  • Czosnek 2-3 ząbki.
  • Makaron dowolny 200 gram.
  • Gęsta śmietana 1 czubata łyżka.
  • Mąka 1 czubata łyżka.
  • Woda około 0,5 litra.
  • Pieprz.
  • Sól.
  • Papryka słodka.
  • Lubczyk świeży lub suszony.
  • Ser dojrzewający do posypania.
  • Odrobina oliwy.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kurczak z makaronem w sosie dyniowo szpinakowym

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w niewielką kostkę pierś kurczaka lekko obsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną cebulę, rozgnieciony czosnek
    i dusimy pod przykryciem 15 minut.
    Następnie dodajemy potartą na drobnych oczkach dynię, przyprawy i podlewamy wodą.
    Wodę dodajemy partiami, regulując w ten sposób gęstość sosu.
    Dusimy całość pod przykryciem do momentu, aż dynia zacznie się rozpadać.

  2. Na końcu dodajemy opłukany szpinak i zalewamy całość rozrobioną mąką ze śmietaną i niewielką ilością wody.
    Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy około 5 minut.

  3. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, odcedzamy i dodajemy do sosu, mieszamy.
    Przed podaniem potrawę posypujemy tartym serem dojrzewającym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń