Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z patelni

Kurczak z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28007

Dodano:

Odsłon: 8

Smaczny pomysł na "Kurczak z patelni"

Składniki

  • 4 udka kurczaka (lub inne dowolne części)
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • pół łyżeczki curry
  • 1 cebula
  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułóż w misce, skrop sokiem wyciśniętym z połówki sparzonej cytryny.

  2. Wsyp łyżeczkę garnulowanego czosnku (możesz też użyć 1-2 ząbków przeciśniętego przez praskę świeżego czosnku), pół łyżeczki curry, pół łyżeczki soli oraz sporą szczyptę mielonego pieprzu. Całość starannie wymieszaj, by mięso pokryło się przyprawami. Miskę przykryj folią spożywczą. Odstaw na godzinę do lodówki.

  3. Cebulę obierz, pokrój w krążki. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż mięso, smaż, aż skórka z każdej strony się zezłoci. Dodaj cebulę i jeszcze chwilę smaż razem.

  4. Na koniec dodaj warzywa (nie musisz ich rozmrażać) i wlej bulion drobiowy (np. z kostki). Duś razem, pod przykryciem, około 45 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  5. porcje, czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 3 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń