Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z patelni"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12561
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1422
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13603
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5735
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12561
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1422
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13603
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5735
Składniki
Mięso kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułóż w misce, skrop sokiem wyciśniętym z połówki sparzonej cytryny.
Wsyp łyżeczkę garnulowanego czosnku (możesz też użyć 1-2 ząbków przeciśniętego przez praskę świeżego czosnku), pół łyżeczki curry, pół łyżeczki soli oraz sporą szczyptę mielonego pieprzu. Całość starannie wymieszaj, by mięso pokryło się przyprawami. Miskę przykryj folią spożywczą. Odstaw na godzinę do lodówki.
Cebulę obierz, pokrój w krążki. Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Włóż mięso, smaż, aż skórka z każdej strony się zezłoci. Dodaj cebulę i jeszcze chwilę smaż razem.
Na koniec dodaj warzywa (nie musisz ich rozmrażać) i wlej bulion drobiowy (np. z kostki). Duś razem, pod przykryciem, około 45 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 3 zł.Źródło: Świat kobiety