Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kurczak z rozmarynem"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14035
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15897
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6421
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14035
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15897
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6421
Składniki
Tuszkę opłucz, osusz, pokrój na porcje. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Rozmaryn opłucz, potnij na kawałeczki. Cytrynę sparz, wytrzyj, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Oliwę wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Posmaruj tym kawałki kurczaka. Odstaw na godzinę.
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut. Potem odcedź je i utrzyj ze śmietaną oraz masłem. Piure przypraw solą, pieprzem i gałką. Żaroodproną formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj piure. Ułóż na nim kawałki kurczaka. Posyp rozmarynem. Piecz ok. 45 minut w temp. 190 st.Źródło: Tina