Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z rozmarynem

Kurczak z rozmarynem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Kurczak z rozmarynem"

Składniki

  • Składniki (na 4 porcje) 1 tuszka sprawionego kurczaka
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 dag ziemniaków
  • 1/3 szkl. śmietany kremówki
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak z rozmarynem

Przygotowanie

  1. Tuszkę opłucz, osusz, pokrój na porcje. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Rozmaryn opłucz, potnij na kawałeczki. Cytrynę sparz, wytrzyj, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Oliwę wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Posmaruj tym kawałki kurczaka. Odstaw na godzinę.

  2. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut. Potem odcedź je i utrzyj ze śmietaną oraz masłem. Piure przypraw solą, pieprzem i gałką. Żaroodproną formę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj piure. Ułóż na nim kawałki kurczaka. Posyp rozmarynem. Piecz ok. 45 minut w temp. 190 st.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń