Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak z warzywami"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 2967
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154596
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 992
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 389
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 2967
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154596
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 992
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 389
Składniki
Pierś kurczaka opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Przygotuj marynatę z sosu chili, łyżki sosu sojowego (jasnego), obranego i startego na tarce imbiru (2 cm) oraz 1-2 posiekanych ząbków czosnku.
Piersi kurczaka włóż do przygotowanej marynaty, przemieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
Dymki ze szczypiorkiem opłucz, osusz, drobno poszatkuj. Umyj paprykę, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki. Groszek cukrowy opłucz, osusz, odetnij końcówki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, smaż na złoty kolor. Dodaj dymkę i paprykę, smaż 2-3 minuty. Wrzuć groszek. Ogrzewaj jeszcze chwilę. Dopraw solą i pieprzem, ozdób kolendrą.
Czas ok. 30 min; porcja – 370 kcal cena 4,50 zł.
Na około 30 minut przed przyrządzeniem posmaruj pierś kurczaka (lub udko) roztrzepanym białkiem. Dzięki temu zachowa soczystość. Inny sposób to marynowanie mięsa w mleku lub maślance. Pierś powinna kruszeć minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc.
. Do dania podaj ugotowany i przesmażony ryż lub makaron sojowy.Źródło: Świat kobiety