Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurki zapiekane w kokilkach

Kurki zapiekane w kokilkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Kurki zapiekane w kokilkach"

Składniki

  • 2 szalotki
  • 30 dag kurek (oczyszczonych i osuszonych)
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 2 jajka
  • pół szklanki śmietany 36%
  • sól
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • łyżka masła
  • pieprz do smaku
  • mrożone ciasto francuskie
  • rozmącone jajko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurki zapiekane w kokilkach

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną w plastry szalotkę. Gdy się zeszkli, dodaj kurki i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut.

  2. Jeśli po tym czasie na patelni pozostanie płyn, wydłuż czas smażenia, aż do całkowitego odparowania i lekkiego zbrązowienia grzybów. Całość posyp solą i pieprzem. Odstaw.

  3. W tym czasie jaja zmiksuj ze śmietaną, dodaj parmezan odrobinę soli i pieprzu. Wrzuć listki tymianku i podsmażone kurki. Wszystko dokładnie wymieszaj i napełnij kokilki.

  4. Ciasto rozmroź i pokrój na małe kwadraty. Każdy kawałek połóż na kokilce i lekko przyciśnij. Następnie nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° C. przez 15 minut. 5 minut przed końcem pieczenia, przy pomocy pędzelka, ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Danie można podać na gorąco, ale zimne też smakuje wybornie.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń