Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurki zapiekane w kokilkach"
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 57
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4308
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2589
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 57
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4308
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2589
Składniki
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną w plastry szalotkę. Gdy się zeszkli, dodaj kurki i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut.
Jeśli po tym czasie na patelni pozostanie płyn, wydłuż czas smażenia, aż do całkowitego odparowania i lekkiego zbrązowienia grzybów. Całość posyp solą i pieprzem. Odstaw.
W tym czasie jaja zmiksuj ze śmietaną, dodaj parmezan odrobinę soli i pieprzu. Wrzuć listki tymianku i podsmażone kurki. Wszystko dokładnie wymieszaj i napełnij kokilki.
Ciasto rozmroź i pokrój na małe kwadraty. Każdy kawałek połóż na kokilce i lekko przyciśnij. Następnie nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200° C. przez 15 minut. 5 minut przed końcem pieczenia, przy pomocy pędzelka, ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Danie można podać na gorąco, ale zimne też smakuje wybornie.Źródło: Na żywo