Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łagodne piersi kurczaka w śmietanie"
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 550
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 878
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 550
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 878
Składniki
Każdą pierś przekrój na pół, umyj, oczyść z błonek i rozbij na kotlet. Natrzyj szczyptą soli i pieprzu. Rodzynki, śliwki i żurawinę podlej łyżką wody, dodaj masło i podgotuj. Dodaj ocet, rozmaryn i czosnek. Zmiksuj na gładką masę. Rozsmaruj na każdym kotlecie.
Mięso zawiń w ciasne roladki i obwiąż nitką. Gotuj na parze przez kilkanaście minut. Osusz i włóż na rozgrzany olej. Podsmaż do delikatnego zrumienienia. Zdejmij sznurek i przełóż do żaroodpornego naczynia. Przy kryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika.
Bulion podgrzej. Żółtko rozmieszaj ze śmietaną. Wlewaj wąską strużką do ciepłego bulionu. Wlej sok z cytryny, wsyp lubczyk i dopraw cukrem, solą i pieprzem. Gotuj, mieszając 3-5 minut. Roladki pokrój na plastry i podawaj polane sosem z dodatkiem zielonej sałaty.Źródło: Naj