Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Łagodne piersi kurczaka w śmietanie"
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 432
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8508
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13433
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2696
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 432
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8508
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13433
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2696
Składniki
Każdą pierś przekrój na pół, umyj, oczyść z błonek i rozbij na kotlet. Natrzyj szczyptą soli i pieprzu. Rodzynki, śliwki i żurawinę podlej łyżką wody, dodaj masło i podgotuj. Dodaj ocet, rozmaryn i czosnek. Zmiksuj na gładką masę. Rozsmaruj na każdym kotlecie.
Mięso zawiń w ciasne roladki i obwiąż nitką. Gotuj na parze przez kilkanaście minut. Osusz i włóż na rozgrzany olej. Podsmaż do delikatnego zrumienienia. Zdejmij sznurek i przełóż do żaroodpornego naczynia. Przy kryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika.
Bulion podgrzej. Żółtko rozmieszaj ze śmietaną. Wlewaj wąską strużką do ciepłego bulionu. Wlej sok z cytryny, wsyp lubczyk i dopraw cukrem, solą i pieprzem. Gotuj, mieszając 3-5 minut. Roladki pokrój na plastry i podawaj polane sosem z dodatkiem zielonej sałaty.Źródło: Naj