Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lekki krem z groszku ze śmietaną"
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 86
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4324
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2604
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 86
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4324
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2604
Składniki
Zielony groszek rozmrażamy. Obraną cebulę kroimy w średniej grubości kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub siekamy drobno nożem. Możemy go również zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W garnku rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy groszek, zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy, aż groszek będzie miękki. Wyławiamy 2–3 łyżki groszku do dekoracji, osuszamy.
Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę, którą zaprawiamy zupę, mieszamy. Kiedy danie zgęstnieje, zabielamy śmietaną i zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krem przelewamy do miseczek, dekorujemy groszkiem. Podajemy z bagietką z masłem czosnkowym.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 1,30 zł.
Wartość odżywcza porcji 224 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 9,7 g/Węglowodany 28 g.Źródło: Rewia