Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lekki krem z groszku ze śmietaną"
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 914
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23022
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15434
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 914
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23022
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15434
Składniki
Zielony groszek rozmrażamy. Obraną cebulę kroimy w średniej grubości kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub siekamy drobno nożem. Możemy go również zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W garnku rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy groszek, zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy, aż groszek będzie miękki. Wyławiamy 2–3 łyżki groszku do dekoracji, osuszamy.
Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Z mąki i masła przygotowujemy zasmażkę, którą zaprawiamy zupę, mieszamy. Kiedy danie zgęstnieje, zabielamy śmietaną i zagotowujemy. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krem przelewamy do miseczek, dekorujemy groszkiem. Podajemy z bagietką z masłem czosnkowym.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 1,30 zł.
Wartość odżywcza porcji 224 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 9,7 g/Węglowodany 28 g.Źródło: Rewia