Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lekkie risotto"
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1212
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1265
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 202
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1212
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1265
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 202
Składniki
Marchewki oczyść, opłucz, pokrój w grube słupki lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Paprykę umyj, osusz. Przekrój strąk na połówki, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój na małe kawałki.
W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i marchewkę, szybko przesmaż. Dodaj opłukany na sicie ryż.
Wlej 3 szklanki wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Duś pod przykryciem 10 minut. Dodaj brokuły (nie rozmrażaj) oraz paprykę. Duś razem kolejne 10 minut. W razie potrzeby dolej wody. Risotto dopraw solą, pieprzem i ziołami. Posyp posiekaną natką.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal, cena 1,40 zł.
Mimo wietrzenia zapach gotowanych brokułów wciąż wypełnia kuchnię? Włóż do piekarnika skórki cytrusów lub połówki pomarańczy, podgrzej, a następnie otwórz drzwiczki. Inny sposób to gotowanie w rondelku z wodą korzennych przypraw: cynamonu, anyżu, kardamonu.Źródło: Świat kobiety