Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Leśna tarta z szynką i orzechami"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 96
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 225
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 96
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 225
Składniki
Posiekaj orzechy. W misce wymieszaj mąkę, posiekane orzechy, pół łyżeczki soli. Dodaj masło i jajko. Wyrób ciasto rękami. Gdy dobrze się połączą, rozwałkuj ciasto, zwiń w rulon i włóż do lodówki.
Oczyść grzyby, umyj je i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Obierz cebulkę i drobno posiekaj. Szpinak umyj i osusz. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć cebulę i zrumień ją. Dodaj grzyby. Zrumień je. Na koniec dodaj szpinak, całość wymieszaj i podduś około 2 minut. Dopraw. Zestaw z ognia.
Wymieszaj śmietanę z 4 jajkami, żeby dobrze się połączyły. Dopraw do smaku, dodaj gałkę muszkatołową.
Schłodzone ciasto ułóż w formie (śr. 30 cm). Wyłóż na nie paski szynki, podsmażoną cebulę ze szpinakiem i z grzybami. Zalej jajkami ze śmietaną, dodaj pokruszony ser pleśniowy.
Zapiekaj ok. 40 minut w temp. 200 st. C.Źródło: Olivia