Dania główne Przepis na:
Łężnie

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 21
Dodano: 25.05.2010
Odsłon: 1229
Składniki
- ziemniaki, 1,5kg
- kwaszona kapusta, 75dag
- duza cebula
- łyżka margaryny
- sól,pieprz
- tłuszcz do smażenia
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
ziemniaki obrać i ugotować na sypko,dobrze utłuc lub przepuścić przez maszynkę razem z posiekaną i przesmażona na margarynie cebulą.
-
W małej ilości wody udusić kapustę,dodać tłuszcz,w którym była smażona cebula,przyprawić solą i pieprzem. Masa powinna być gęsta.
-
Z gorącej lub co najmniej cieplej uformować placki,układać na nich farsz z kapusty,brzegi zacisnąć i zrobić kotlety.
-
Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z sosem grzybowym i surówkami.
Komentarze do przepisu (1)

Gutka 25 maja 2010Zgłoś do usunięcia
o i takie przepisy lubie....0 Kto głosował? | Odpowiedz