Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Łosoś w ziołowej skorupce"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5268
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1296
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5268
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1296
Składniki
ok. 45 minut
Parmezan drobno zetrzeć. Zioła opłukać, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji, a resztę drobno posiekać. Kwaśną śmietanę wymieszać z tartą bułką, parmezanem i ziołami. Przyprawić do smaku solą. Odstawić na około 30 minut.
Filet z łososia opłukać, osuszyć, posypać solą i ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej. Posmarować masą ziołową. Zawinąć w folię. Ułożyć na blasze wysmarowanej olejem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25 minut.
Makaron wrzucić na posolony wrzątek. Ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, osuszyć, drobno zetrzeć z niej skórkę. Masło stopić na patelni, oprószyć je mąką i krótko zasmażyć. Do zasmażki wlać zimne mleko i bulion. Wsypać skórkę z cytryny. Mieszając, gotować przez minutę, aż sos beszamelowy zgęstnieje.
Makaron odcedzić na sitku. Rybę wyjąć z piekarnika. Odwinąć z folii i ułożyć na talerzu. Podawać z makaronem polanym beszamelem. Gotowe danie udekorować odłożonymi ziołami i ewentualnie cząstkami cytryny.
Skorupka pistacjowa: zblendować 5 łyżek pistacji z 2 łyżkami mielonych migdałów, skórką z 1/2 limon ki, 1 ząbkiem czosnku, 2 łyżkami parmezanu i 1 łyżką oliwy.Źródło: Życie na gorąco