Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Margherita z pikantnymi klopsami"
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 56
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 691
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 458
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 56
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 691
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 458
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Składniki
Ciasto na pizzę przygotuj według przepisu. Miseczkę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by ładnie wyrosło. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Chili oczyść, drobniutko potnij.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij na niej cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy, chili oraz czosnek. Krótko zasmaż, a następnie dołóż pomidory. Gotuj razem jeszcze 2 minuty na dużym płomieniu. Sos pomidorowy przypraw solą, pieprzem i cukrem.
Mieloną karkówkę przełóż do miseczki. Dodaj do niej bułkę tartą i jajko. Dolej 1-2 łyżki zimnej wody. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i ostrą papryką. Wyrób. Z masy mięsnej uformuj klopsiki. Smaż je ok. 10 minut na reszcie oliwy. Czerwoną i zieloną paprykę oraz mozzarellę pokrój w kosteczkę.
Ciasto na pizzę ponownie zagnieć. Uformuj z niego 2 okrągłe placki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj sosem pomidorowym. Połóż klopsiki. Posyp kosteczkami papryki oraz kawałeczkami mozzarelli. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 st. Udekoruj bazylią.Źródło: Tina