Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Margherita z pikantnymi klopsami"
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1014
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2918
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1014
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2918
Składniki
Ciasto na pizzę przygotuj według przepisu. Miseczkę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by ładnie wyrosło. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Chili oczyść, drobniutko potnij.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij na niej cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy, chili oraz czosnek. Krótko zasmaż, a następnie dołóż pomidory. Gotuj razem jeszcze 2 minuty na dużym płomieniu. Sos pomidorowy przypraw solą, pieprzem i cukrem.
Mieloną karkówkę przełóż do miseczki. Dodaj do niej bułkę tartą i jajko. Dolej 1-2 łyżki zimnej wody. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i ostrą papryką. Wyrób. Z masy mięsnej uformuj klopsiki. Smaż je ok. 10 minut na reszcie oliwy. Czerwoną i zieloną paprykę oraz mozzarellę pokrój w kosteczkę.
Ciasto na pizzę ponownie zagnieć. Uformuj z niego 2 okrągłe placki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj sosem pomidorowym. Połóż klopsiki. Posyp kosteczkami papryki oraz kawałeczkami mozzarelli. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 st. Udekoruj bazylią.Źródło: Tina