Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Margherita z pikantnymi klopsami"
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 802
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1410
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 802
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 1410
Składniki
Ciasto na pizzę przygotuj według przepisu. Miseczkę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by ładnie wyrosło. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Chili oczyść, drobniutko potnij.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij na niej cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy, chili oraz czosnek. Krótko zasmaż, a następnie dołóż pomidory. Gotuj razem jeszcze 2 minuty na dużym płomieniu. Sos pomidorowy przypraw solą, pieprzem i cukrem.
Mieloną karkówkę przełóż do miseczki. Dodaj do niej bułkę tartą i jajko. Dolej 1-2 łyżki zimnej wody. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i ostrą papryką. Wyrób. Z masy mięsnej uformuj klopsiki. Smaż je ok. 10 minut na reszcie oliwy. Czerwoną i zieloną paprykę oraz mozzarellę pokrój w kosteczkę.
Ciasto na pizzę ponownie zagnieć. Uformuj z niego 2 okrągłe placki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj sosem pomidorowym. Połóż klopsiki. Posyp kosteczkami papryki oraz kawałeczkami mozzarelli. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 st. Udekoruj bazylią.Źródło: Tina