Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Margherita z pikantnymi klopsami"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5313
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 866
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11742
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1322
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5313
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 866
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11742
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5063
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1322
Składniki
Ciasto na pizzę przygotuj według przepisu. Miseczkę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by ładnie wyrosło. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Chili oczyść, drobniutko potnij.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, zeszklij na niej cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy, chili oraz czosnek. Krótko zasmaż, a następnie dołóż pomidory. Gotuj razem jeszcze 2 minuty na dużym płomieniu. Sos pomidorowy przypraw solą, pieprzem i cukrem.
Mieloną karkówkę przełóż do miseczki. Dodaj do niej bułkę tartą i jajko. Dolej 1-2 łyżki zimnej wody. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i ostrą papryką. Wyrób. Z masy mięsnej uformuj klopsiki. Smaż je ok. 10 minut na reszcie oliwy. Czerwoną i zieloną paprykę oraz mozzarellę pokrój w kosteczkę.
Ciasto na pizzę ponownie zagnieć. Uformuj z niego 2 okrągłe placki. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj sosem pomidorowym. Połóż klopsiki. Posyp kosteczkami papryki oraz kawałeczkami mozzarelli. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 st. Udekoruj bazylią.Źródło: Tina