Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marynowany frykas z gęsi"
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 189
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 200
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 280
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 35
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 33
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 189
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 200
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 280
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 35
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 33
Składniki
Filety z gęsi opłucz, osusz, skórę ponacinaj w kratkę. Mięso oprósz tymiankiem, pieprzem i solą. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym oraz miodem. Gęsinę polej marynatą, dobrze wymieszaj i wstaw na 2-3 dni do lodówki.
Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 st. Podlej pozostałą marynatą oraz wodą. Piecz 15-20 minut. W czasie pieczenia polewaj mięso sosem z dna naczynia.
Gotowe filety wyjmij, pokrój w plastry, ułóż na ogrzanych talerzach. Sos z dna naczynia przecedź, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Polej nim mięso.
Gotowe danie serwuj z np. knedlami z bułki oraz brukselką duszoną z wędzonym boczkiem.Źródło: Tina