Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marynowany frykas z gęsi"
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 216
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1330
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25142
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 216
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1330
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25142
Składniki
Filety z gęsi opłucz, osusz, skórę ponacinaj w kratkę. Mięso oprósz tymiankiem, pieprzem i solą. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym oraz miodem. Gęsinę polej marynatą, dobrze wymieszaj i wstaw na 2-3 dni do lodówki.
Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 st. Podlej pozostałą marynatą oraz wodą. Piecz 15-20 minut. W czasie pieczenia polewaj mięso sosem z dna naczynia.
Gotowe filety wyjmij, pokrój w plastry, ułóż na ogrzanych talerzach. Sos z dna naczynia przecedź, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Polej nim mięso.
Gotowe danie serwuj z np. knedlami z bułki oraz brukselką duszoną z wędzonym boczkiem.Źródło: Tina