Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Medaliony wieprzowe w piwie"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 699
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 699
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przciśnij przez praskę. Potem wymieszaj je z 3 żółtkami i 5 łyżkami mleka. Piure przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na blachę przykrytą pergaminem wyciśnij 16 sporych rozetek. Ostatnie żółtko wymieszaj z resztą mleka. Posmaruj tym ziemniaczane rozetki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 25 minut.
W tym czasie orzechy drobniutko posiekaj. Wymieszaj z bułką tartą. Dodaj posiekany tymianek oraz masło. Dobrze utrzyj. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój na 12 grubszych plasterków. Każdy owiń boczkiem. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim medaliony. Podlej je piwem i duś 6 minut.
Potem medaliony przełóż na blachę. Na każdym połóż porcję orzechowej masy. Mięso piecz ok. 7 minut w temp. 200 st. Sos z patelni wymieszaj ze śmietaną i zielonym pieprzem. Zagotuj. Przypraw do smaku. Medaliony podawaj z ziemniaczanymi rozetkami i piwnym sosem. Jako dodatek możesz serwować np. brokuły. ok. 1 godziny i 45 minut, 1 porcja 290 kcal.Źródło: Tina