Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mielone w bakłażanie"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 168
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 168
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Bakłażany umyj, odetnij końcówki. Pokrój warzywa w 12 podłużnych cienkich plastrów. Posyp je solą i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie osusz plastry papierowym ręcznikiem.
Mięso przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki bułki tartej. Wyrób gładką masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj w dłoniach 12 wałeczków. Każdy owiń plastrem bakłażana, a potem plasterkiem boczku.
Przygotuj 12 wykałaczek. Na każdą nadziej oliwkę (bez pestek), zepnij roladki.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż mięsne roladki. Wstaw do piekarnika. Piecz około 15 minut w temp. 180 st. W tym czasie przygotuj sos.
Oczyszczoną cebulę oraz 1-2 ząbki czosnku posiekaj, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj pomidory z zalewą, posiekane chili, cukier oraz sól i pieprz do smaku.
Wlej 250 ml wody, duś 10 minut. Sosem zalej roladki. Dopiekaj 20 min. Przed podaniem posyp bazylią.Źródło: Świat kobiety