Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mielone w bakłażanie"
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 192
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 411
Prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna sałatka warzywna którą lubię przygot...
Odsłon: 603
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 192
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 411
Prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna sałatka warzywna którą lubię przygot...
Odsłon: 603
Składniki
Bakłażany umyj, odetnij końcówki. Pokrój warzywa w 12 podłużnych cienkich plastrów. Posyp je solą i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie osusz plastry papierowym ręcznikiem.
Mięso przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki bułki tartej. Wyrób gładką masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj w dłoniach 12 wałeczków. Każdy owiń plastrem bakłażana, a potem plasterkiem boczku.
Przygotuj 12 wykałaczek. Na każdą nadziej oliwkę (bez pestek), zepnij roladki.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż mięsne roladki. Wstaw do piekarnika. Piecz około 15 minut w temp. 180 st. W tym czasie przygotuj sos.
Oczyszczoną cebulę oraz 1-2 ząbki czosnku posiekaj, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj pomidory z zalewą, posiekane chili, cukier oraz sól i pieprz do smaku.
Wlej 250 ml wody, duś 10 minut. Sosem zalej roladki. Dopiekaj 20 min. Przed podaniem posyp bazylią.Źródło: Świat kobiety