Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone w bakłażanie

Mielone w bakłażanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Mielone w bakłażanie"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bakłażany umyj, odetnij końcówki. Pokrój warzywa w 12 podłużnych cienkich plastrów. Posyp je solą i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie osusz plastry papierowym ręcznikiem.

  2. Mięso przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki bułki tartej. Wyrób gładką masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Z masy uformuj w dłoniach 12 wałeczków. Każdy owiń plastrem bakłażana, a potem plasterkiem boczku.

  3. Przygotuj 12 wykałaczek. Na każdą nadziej oliwkę (bez pestek), zepnij roladki.

  4. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Włóż mięsne roladki. Wstaw do piekarnika. Piecz około 15 minut w temp. 180 st. W tym czasie przygotuj sos.

  5. Oczyszczoną cebulę oraz 1-2 ząbki czosnku posiekaj, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj pomidory z zalewą, posiekane chili, cukier oraz sól i pieprz do smaku.

  6. Wlej 250 ml wody, duś 10 minut. Sosem zalej roladki. Dopiekaj 20 min. Przed podaniem posyp bazylią.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń