Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięsny blok z karkówki

Mięsny blok z karkówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Mięsny blok z karkówki"

Składniki

  • 3 i 1/2 kg karkówki wieprzowej
  • 1 pęczek majeranku
  • 10 średnich cebul
  • 2 marchewki
  • 100 ml ciemnego piwa
  • 2 łyżki mielonego kuminu
  • sól
  • mielony pieprz
  • olej do posmarowania foremki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Majeranek opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, drobno je posiekaj. Wymieszaj 3 łyżki soli oraz kumin i majeranek. Karkówkę opłucz, osusz, natrzyj pieprzem, odstaw na 30 minut.

  2. Cebule obierz, 8 pokrój w plasterki, a pozostałe w grubą kostkę. Marchewki obierz, opłucz, potnij na kawałeczki. Podłużną foremkę wyłóż folią aluminiową, tak by folia wystawała poza jej brzegi. Cienko posmaruj ją olejem.

  3. Karkówkę pokrój w grubsze plasterki. Ułóż je w formie na przemian z plasterkami cebuli. Każdą warstwę mięsa posyp porcją przygotowanej mieszanki przypraw. Zalej piwem. Wierzch posyp kawałeczkami marchewki i cebuli. Przykryj wystającą folią.

  4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz przez 3 godziny. Blok wystudź w foremce. Zimną wędlinę wyjmij, odwiń z folii.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń