Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Minitarty z różnymi dodatkami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Pożywne kruche zapiekanki
Małe foremki do tarty wylep kruchym ciastem, posyp suchym grochem lub ryżem i lekko podpiecz (ok. 10 min w 180 st.)
Groch wysyp, a środek tarty napełnij rozdrobnionymi składnikami. Mogą to być warzywa (te twarde, np. brokuły, marchew, fasolę, należy wcześniej podgotować), drób, ryby.
zalej sosem śmietanowo-jajecznym i upiecz do końca (jeszcze ok. 20 min).
Babeczki napełnione pastą
Innym pomysłem jest upieczenie babeczek, wystudzenie ich i tuż przed podaniem napełnienie smakowitym nadzieniem.
Schłodzonym kruchym ciastem (bez cukru) wylep foremki do babeczek. Pamiętaj, by ciasto gęsto ponakłuwać widelcem – dzięki temu nie będzie rosnąć podczas pieczenia.
Pasta do tartaletek (np. serowa lub rybna) powinna mieć dość gęstą konsystencję.
Gorące koszyczki
Spód minitarty może też być z delikatnego ciasta francuskiego. Jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź je w temp. pokojowej.
Ciastem wylep foremki tak, by wystawało ponad brzegi – powstaną koszyczki.
Na surowym cieście rozłóż , posyp je żółtym serem (sos mógłby rozmiękczyć ciasto) i upiecz (ok. 20 min w 175 st.)
Smakowite krajanki
Świetnie smakują też tarty z ciasta kruchego lub francuskiego podane na zimno. Jeśli nie masz małych foremek, użyj większej, a następnie ostudzoną tartę potnij na porcje.
W taki sposób przygotujesz krajankę grzybową. Posiekane grzyby leśne (np. mrożone) lub pieczarki podduś z cebulą, wyłóż na spód wylepiony ciastem. Posyp serem, zapiecz.Źródło: Tina