Do góry

Dania główne Przepis na:

Minitarty z różnymi dodatkami

Minitarty z różnymi dodatkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Minitarty z różnymi dodatkami"

Składniki

  • Chrupiące ciasto w pysznym duecie z aromatycznymi dodatkami... To świetny pomysł i na rodzinny niedrogi obiad
  • i na przyjęcie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Minitarty z różnymi dodatkami

Przygotowanie

  1. Pożywne kruche zapiekanki

  2. Małe foremki do tarty wylep kruchym ciastem, posyp suchym grochem lub ryżem i lekko podpiecz (ok. 10 min w 180 st.)

  3. Groch wysyp, a środek tarty napełnij rozdrobnionymi składnikami. Mogą to być warzywa (te twarde, np. brokuły, marchew, fasolę, należy wcześniej podgotować), drób, ryby.

  4. zalej sosem śmietanowo-jajecznym i upiecz do końca (jeszcze ok. 20 min).

  5. Babeczki napełnione pastą

  6. Innym pomysłem jest upieczenie babeczek, wystudzenie ich i tuż przed podaniem napełnienie smakowitym nadzieniem.

  7. Schłodzonym kruchym ciastem (bez cukru) wylep foremki do babeczek. Pamiętaj, by ciasto gęsto ponakłuwać widelcem – dzięki temu nie będzie rosnąć podczas pieczenia.

  8. Pasta do tartaletek (np. serowa lub rybna) powinna mieć dość gęstą konsystencję.

  9. Gorące koszyczki

  10. Spód minitarty może też być z delikatnego ciasta francuskiego. Jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź je w temp. pokojowej.

  11. Ciastem wylep foremki tak, by wystawało ponad brzegi – powstaną koszyczki.

  12. Na surowym cieście rozłóż , posyp je żółtym serem (sos mógłby rozmiękczyć ciasto) i upiecz (ok. 20 min w 175 st.)

  13. Smakowite krajanki

  14. Świetnie smakują też tarty z ciasta kruchego lub francuskiego podane na zimno. Jeśli nie masz małych foremek, użyj większej, a następnie ostudzoną tartę potnij na porcje.

  15. W taki sposób przygotujesz krajankę grzybową. Posiekane grzyby leśne (np. mrożone) lub pieczarki podduś z cebulą, wyłóż na spód wylepiony ciastem. Posyp serem, zapiecz.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń