Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Muhammara – pasta z papryki i orzechów"
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4228
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11561
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6605
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5519
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13688
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 114
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4228
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11561
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6605
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5519
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13688
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C. Papryki umyj, przetnij na pół i dokładnie oczyść. Ułóż na blasze do pieczenia zewnętrzną częścią do spodu i piecz przez 40 minut.
Po 30 minutach obróć je na drugą stronę na kolejne 10 minut. W tym czasie na suchej patelni upraż orzechy włoskie. Gorące papryki przełóż do miski i zabezpiecz szczelnie folią.
Po 15 minutach ściągnij z nich skórę. Do miksera wrzuć orzechy i zmiel je na drobno. Dodaj obrane papryki, płatki chili, pół łyżeczki soli, czosnek, kumin, melasę i koncentrat pomidorowy.
Całość zmiel i jeśli trzeba dodaj garść bułki tartej, aby zagęścić masę. Przełóż pastę na talerz i polej łyżką oliwy, aby nie wysychała. Podawaj z krakersami, kawałkami selera naciowego, marchewki i papryki.Źródło: Na żywo