Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mus z wątróbek"
Wątróbki umyj. Przełóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na całą noc. Po tym czasie wątróbki umyj, starannie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę.
W rondlu rozgrzej masło i prze- smaż na nim cebulę i boczek przez 3-4 min. Następnie dodaj wątróbki, mieszając smaż ok. 3 min (w środku powinny pozostać miękkie). Wlej brandy lub koniak, gotuj ok. 1 min. Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Gdy wystygnie, zmiksuj na gładki mus, następnie przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku solą, dodaj zielony pieprz, wymieszaj i przełóż do słoiczków. Wstaw do lodówki.
Do żelatyny wlej 100 ml wody, odstaw na ok. 10 min, by napęczniała. Żurawinę lub borówki włóż do rondelka, podgrzej. Dodaj napęczniałą żelatynę i podgrzewaj, mieszając, aż się rozpuści. Gdy wystygnie, rozłóż na wierzchu pasztetu. Włóż na kilka godzin do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Sernik z musem śliwkowym to kolejny przepis, który polecam nie tylko dla smak...
Odsłon: 1070
Kto powiedział, że sok można jedynie pić? Dlaczego by nie przygotować go w fo...
Odsłon: 102
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 250
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 463
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 85
Placki wszystkich rodzajów są powszechnie lubiane – w szczególności przez dzi...
Odsłon: 515
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 260
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 250
Szybki i łatwy przepis na pyszny deser, z bitą śmietaną, ciasteczkami oraz bi...
Odsłon: 463
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 85
Placki wszystkich rodzajów są powszechnie lubiane – w szczególności przez dzi...
Odsłon: 515
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 260
Składniki
Wątróbki umyj. Przełóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na całą noc. Po tym czasie wątróbki umyj, starannie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę.
W rondlu rozgrzej masło i prze- smaż na nim cebulę i boczek przez 3-4 min. Następnie dodaj wątróbki, mieszając smaż ok. 3 min (w środku powinny pozostać miękkie). Wlej brandy lub koniak, gotuj ok. 1 min. Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i zdejmij z ognia. Gdy wystygnie, zmiksuj na gładki mus, następnie przetrzyj przez sito. Dopraw do smaku solą, dodaj zielony pieprz, wymieszaj i przełóż do słoiczków. Wstaw do lodówki.
Do żelatyny wlej 100 ml wody, odstaw na ok. 10 min, by napęczniała. Żurawinę lub borówki włóż do rondelka, podgrzej. Dodaj napęczniałą żelatynę i podgrzewaj, mieszając, aż się rozpuści. Gdy wystygnie, rozłóż na wierzchu pasztetu. Włóż na kilka godzin do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie
Przepisy Dania główne
Dania główne
Gulasz wieprzowy z makaronem rurki.
Dania główne
Mielone z marchewką
Dania główne
Roladki schabowe z ziemniakami
Dania główne
Zapiekane fileciki z ziemniakami
Gulasz wieprzowy z makaronem rurki.
Gulasz ugotowany z szynki wieprzowej i warzyw, podany z makaronem rurki.
Odsłon: 93
Mielone z marchewką
Smaczne kotlety mielone, soczyste z marchewką. Bardzo lubię dodawać do mięsa...
Odsłon: 75