Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Muszle z fetą i cukinią"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 99
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1030
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 99
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 1030
Składniki
Muszelki makaronowe ugotuj na półtwardo w dużej ilości posolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Wyjmij ostrożnie, schłodź na sicie, przelewając zimną wodą. Pozostaw do osuszenia, a potem skrop 2 łyżkami oliwy.
Ser pokrój w małą kostkę albo rozkrusz widelcem. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Cukinię umyj, osusz, pokrój w bardzo drobną kostkę.
Na patelni mocno rozgrzej resztę oliwy, szybko przesmaż na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj cukinię, smaż 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem, zostaw do schłodzenia.
Do przesmażonej cukinii dodaj osączone z zalewy posiekane oliwki, ser fetę i łyżeczkę suszonego oregano.
Wymieszaj, ponownie dopraw solą i pieprzem. Nakładaj sałatkę do makaronowych muszelek. Układaj je na półmisku. Przed podaniem dowolnie ozdób, np. świeżymi ziołami.
czas ok. 60 min; porcja – 220 kcal, cena 2,10 złŹródło: Świat kobiety