Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Muszle zapiekane z dynią"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 794
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 794
Składniki
6 porcji • : 40 min • pieczenie: 90 min • 350 kcal/porcja • 4 zł/porcja
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. W dużej misce wymieszaj dynię z oliwą. Wyłóż ją na blachę, przypraw do smaku. Piecz ok. 30 minut. Ostudź.
Przełóż dynię do miski, dodaj ricottę i rozgnieć to widelcem. Wymieszaj z 2 łyżkami pokrojonej bazylii i skórką cytrynową.
Łyżką nakładaj masę do muszli. Do bulionu dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Przelej sos do płaskiego naczynia do zapiekania. Ułóż muszle w sosie, otwartą stroną do góry. Przykryj folią. Piecz 40 minut.
Zdejmij folię i piecz jeszcze 15-20 minut, tak aby makaron zmiękł, ale pozostał al dente. Podawaj muszle posypane parmezanem i resztą bazylii.Źródło: Olivia