Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśniki w sosie holenderskim"
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17903
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6740
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17903
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6740
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, mleko, olej oraz szczyptę soli. Wymieszaj mikserem na gładką masę. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstaw na około 15 minut. Następnie usmaż naleśniki.
Szparagi umyj, cienko obierz na całej długości (bez główki) i odetnij zdrewniałe końce. Zwiąż je bawełnianą nitką i gotuj we wrzątku z dodatkiem szczypty soli, cukru i soku z cytryny ustawione pionowo 8-10 min (powinny być lekko twardawe).
Masło roztop, przestudź. Na rondelku z wrzącą wodą postaw metalową lub szklaną miskę tak, aby dno naczynia nie dotykało wody. Do miski włóż żółtka i ubijaj, aż podwoją objętość. Do żółtek stopniowo dodawaj po łyżce masła (cały czas ubijając). Następnie dodaj sok z cytryny i jeszcze chwilkę ubijaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj śmietanę oraz posiekaną zieleninę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
Na każdym naleśniku rozłóż plaster szynki i po 3 szparagi, zwiń formując rożek. Przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem. Zalej sosem i posyp serem. Piecz ok. 20 min w temperaturze 180°C.
80 minut. Sztuka: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie