Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśniki w sosie holenderskim"
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 574
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 204
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 382
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 5158
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 217
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 574
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 204
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 382
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 5158
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 217
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, mleko, olej oraz szczyptę soli. Wymieszaj mikserem na gładką masę. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstaw na około 15 minut. Następnie usmaż naleśniki.
Szparagi umyj, cienko obierz na całej długości (bez główki) i odetnij zdrewniałe końce. Zwiąż je bawełnianą nitką i gotuj we wrzątku z dodatkiem szczypty soli, cukru i soku z cytryny ustawione pionowo 8-10 min (powinny być lekko twardawe).
Masło roztop, przestudź. Na rondelku z wrzącą wodą postaw metalową lub szklaną miskę tak, aby dno naczynia nie dotykało wody. Do miski włóż żółtka i ubijaj, aż podwoją objętość. Do żółtek stopniowo dodawaj po łyżce masła (cały czas ubijając). Następnie dodaj sok z cytryny i jeszcze chwilkę ubijaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj śmietanę oraz posiekaną zieleninę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
Na każdym naleśniku rozłóż plaster szynki i po 3 szparagi, zwiń formując rożek. Przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem. Zalej sosem i posyp serem. Piecz ok. 20 min w temperaturze 180°C.
80 minut. Sztuka: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie