Do góry

Dania główne Przepis na:

Naleśniki w sosie holenderskim

Naleśniki w sosie holenderskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Naleśniki w sosie holenderskim"

Składniki

  • Na naleśniki: 10 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka oleju. Na sos: 10 dag klarowanego masła
  • 4 żółtka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc
  • po 1 łyżce siekanej natki pietruszki i szczypiorku
  • sól
  • biały pieprz. Ponadto: 24 białe szparagi
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 plastrów gotowanej szynki
  • 3 dag tartego sera żółtego
  • 1-2 łyżki masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Naleśniki w sosie holenderskim

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę. Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, mleko, olej oraz szczyptę soli. Wymieszaj mikserem na gładką masę. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odstaw na około 15 minut. Następnie usmaż naleśniki.

  2. Szparagi umyj, cienko obierz na całej długości (bez główki) i odetnij zdrewniałe końce. Zwiąż je bawełnianą nitką i gotuj we wrzątku z dodatkiem szczypty soli, cukru i soku z cytryny ustawione pionowo 8-10 min (powinny być lekko twardawe).

  3. Masło roztop, przestudź. Na rondelku z wrzącą wodą postaw metalową lub szklaną miskę tak, aby dno naczynia nie dotykało wody. Do miski włóż żółtka i ubijaj, aż podwoją objętość. Do żółtek stopniowo dodawaj po łyżce masła (cały czas ubijając). Następnie dodaj sok z cytryny i jeszcze chwilkę ubijaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj śmietanę oraz posiekaną zieleninę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.

  4. Na każdym naleśniku rozłóż plaster szynki i po 3 szparagi, zwiń formując rożek. Przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem. Zalej sosem i posyp serem. Piecz ok. 20 min w temperaturze 180°C.

  5. 80 minut. Sztuka: 300 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń