Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśniki z botwinką"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 502
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1354
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 86
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 374
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 502
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1354
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 86
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 374
Składniki
Mleko wymieszaj z wodą, kurkumą, szczyptą soli. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z mlekiem. Mąki przesiej, miksując, dodawaj partiami do masy. Białka ubij i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
Botwinkę i jarmuż wrzuć na rozgrzany olej. Cebulę i czosnek pokrój, dorzuć do warzyw. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Ser pokrusz.
Z ciasta usmaż ok. 6 grubych naleśników. Układaj je w tortownicy, przekładając farszem i posypując każdą warstwę odrobiną sera pleśniowego. Zapiekaj w 160oC przez 15 minut. Podawaj pokrojone tak jak tort.
Bez botwinki
Możesz zastąpić ją listkami świeżego lub rozmrożonego szpinaku. Dopraw go rozmarynem i gałką muszkatołową.Źródło: Naj