Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśniki z botwinką"
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4637
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12540
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5701
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7112
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4637
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12540
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5701
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7112
Składniki
Mleko wymieszaj z wodą, kurkumą, szczyptą soli. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z mlekiem. Mąki przesiej, miksując, dodawaj partiami do masy. Białka ubij i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
Botwinkę i jarmuż wrzuć na rozgrzany olej. Cebulę i czosnek pokrój, dorzuć do warzyw. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Ser pokrusz.
Z ciasta usmaż ok. 6 grubych naleśników. Układaj je w tortownicy, przekładając farszem i posypując każdą warstwę odrobiną sera pleśniowego. Zapiekaj w 160oC przez 15 minut. Podawaj pokrojone tak jak tort.
Bez botwinki
Możesz zastąpić ją listkami świeżego lub rozmrożonego szpinaku. Dopraw go rozmarynem i gałką muszkatołową.Źródło: Naj