Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki ze szpinakiem"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2526
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 509
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 201
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 760
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2526
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 509
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 201
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 760
Składniki
Mleko wlej do wysokiego naczynia. Wbij jajko, wsyp mąkę, dodaj żółtko, szczyptę soli i zmiksuj. Natkę oraz szpinak opłucz, osącz, drobniutko posiekaj. Dodaj do ciasta, wymieszaj je i odstaw naczynie na 20-30 minut, aby ciasto dojrzało.
Na patelni rozgrzej olej. Chochelką wlewaj małe porcje ciasta i usmaż cieniutkie naleśniki. Smaż je na wolnym ogniu, tylko z jednej strony – wówczas zachowają zielony kolor.
Pomidory natnij na krzyż od góry i od dołu, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na małe kawałki. Dodaj posiekany czosnek oraz pokrojony ser. Wymieszaj, przypraw solą oraz pieprzem.
Przygotowanym farszem napełnij gorące naleśniki i od razu podawaj. Smaczne, kolorowe ciasto ze szpinakiem i natką pietruszki możesz wykorzystać także do naleśników z jakimś innym, wytrawnym farszem.
Doskonale nadaje się do nadzienia z mięsa, warzyw, soczewicy, sera i ziemniaków (jak do pierożków ruskich). Możesz dodatkowo ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, posypać niewielką ilością startego żółtego sera i zapiec w piekarniku.
Podawaj z sezonową sałatką, np. z pomidorów.
<strong>Porcje 10. 60 min. Cena: 0,90 zł. Kalorie 350 kcal.</strong>Źródło: Bella Relaks