Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i lekkie naleśniki ze świeżym szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz mozzarellą idealne na obiad lub lekką kolację
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4938
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13350
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7492
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4938
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13350
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7492
Składniki
Wsypujemy mąkę do naczynia, wpijamy jajka, odrobinę solimy i pieprzymy, zalewamy piwem i wszystko mieszamy. Z powstałego ciasta smażymy naleśniki. Możemy przygotować je wcześniej, nadzienie będzie podawane na ciepło więc temperatura naleśnika nie musi być tak wysoka. Dobrym pomysłem jest dodać olej do ciasta i wymieszanie go, zaoszczędzi to nam trochę pracy przy ich smażeniu.
Zaczynamy robić farsz. Proponuję użyć świeżego szpinaku, może też być mrożony poza okresem letnim. Gdy używamy świeżego szpinaku, należy go umyć i odciąć niepotrzebne końcówki od łodyżek. Osuszamy go z wody, by nie prysnął nam olej z rozgrzanej patelni. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy szpinak, doprawiamy go solą i pieprzem (uważam, że więcej przypraw do szpinaku nie trzeba dodawać, ale to już kwestia indywidualna), podsmażamy całość. Siekamy na drobno czosnek i dorzucamy na patelnię. Dodajemy pokrojone suszone pomidory (jeśli były w zalewie, to możemy dodać jej trochę na patelnię, przyprawiona zalewa może nadać wyraźniejszego smaku). Gdy wszystko się podsmażymy, dodajemy jogurt naturalny, który nada potrawie lekki i aksamitny smaczek. Całość krótko podgrzewamy i ... gotowe.
Nakładamy odrobinę farszu na wcześniej przygotowane naleśniki. Pokrojony w plasterki ser mozzarella lub porozrywany na kawałeczki kładziemy na farsz. Ciepło, które wydziela farsz lekko roztopi ser. Zawijamy i możemy już tylko delektować się smakiem potrawy.
Możemy zrobić dresing i polać nim naleśniki. Przepis podaje w innym miejscu. Chętnych serdecznie zapraszam do zapoznania się z nim. A oto link do niego :) https://smaker.pl/przepis-bazyli-dip,107851.html
Smacznego!!! :)