Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i lekkie naleśniki ze świeżym szpinakiem i suszonymi pomidorami oraz mozzarellą idealne na obiad lub lekką kolację
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16847
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 842
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23884
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16847
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 842
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23884
Składniki
Wsypujemy mąkę do naczynia, wpijamy jajka, odrobinę solimy i pieprzymy, zalewamy piwem i wszystko mieszamy. Z powstałego ciasta smażymy naleśniki. Możemy przygotować je wcześniej, nadzienie będzie podawane na ciepło więc temperatura naleśnika nie musi być tak wysoka. Dobrym pomysłem jest dodać olej do ciasta i wymieszanie go, zaoszczędzi to nam trochę pracy przy ich smażeniu.
Zaczynamy robić farsz. Proponuję użyć świeżego szpinaku, może też być mrożony poza okresem letnim. Gdy używamy świeżego szpinaku, należy go umyć i odciąć niepotrzebne końcówki od łodyżek. Osuszamy go z wody, by nie prysnął nam olej z rozgrzanej patelni. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy szpinak, doprawiamy go solą i pieprzem (uważam, że więcej przypraw do szpinaku nie trzeba dodawać, ale to już kwestia indywidualna), podsmażamy całość. Siekamy na drobno czosnek i dorzucamy na patelnię. Dodajemy pokrojone suszone pomidory (jeśli były w zalewie, to możemy dodać jej trochę na patelnię, przyprawiona zalewa może nadać wyraźniejszego smaku). Gdy wszystko się podsmażymy, dodajemy jogurt naturalny, który nada potrawie lekki i aksamitny smaczek. Całość krótko podgrzewamy i ... gotowe.
Nakładamy odrobinę farszu na wcześniej przygotowane naleśniki. Pokrojony w plasterki ser mozzarella lub porozrywany na kawałeczki kładziemy na farsz. Ciepło, które wydziela farsz lekko roztopi ser. Zawijamy i możemy już tylko delektować się smakiem potrawy.
Możemy zrobić dresing i polać nim naleśniki. Przepis podaje w innym miejscu. Chętnych serdecznie zapraszam do zapoznania się z nim. A oto link do niego :) https://smaker.pl/przepis-bazyli-dip,107851.html
Smacznego!!! :)