Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ogórkowy chłodnik"
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31046
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3690
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5900
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31046
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3690
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5900
Składniki
porcje, czas ok. 25 min; porcja – 200 kcal, cena 2,50 zł.
Ogórki umyj, obierz i pokrój w niezbyt drobną kostkę. Jeżeli masz duże ogórki, wydrąż nasiona, z kolei małe ogórki gruntowe możesz zostawić ze skórką.
Natkę opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij listki z łodyg. Listki niezbyt drobno posiekaj.
Do kubka miksera lub miski wrzuć rozdrobnione ogórki oraz listki natki (część odłóż). Całość zmiksuj na gładkie purée. Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj. Chłodnik dopraw do smaku solą, pieprzem i tabasco.
W garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną octu winnego. Przygotuj chochelkę. Kolejno wbijaj do niej po jednym jajku, zanurzaj we wrzątku. Trzymaj, aż białko się zetnie.
Chłodnik rozlej do miseczek. Do każdej porcji dodaj jajko w koszulce. Posyp resztą natki.
Gdy obierasz ogórki, pamiętaj, by zawsze zaczynać od ich jaśniejszej strony. Ciemniejszy koniec warzywa często bywa gorzki. Jeśli zaczniesz obierać skórkę od tej strony, rozprowadzisz nieprzyjemną goryczkę po całym ogórku.Źródło: Świat kobiety