Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orzechowiec z królika"
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2670
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 488
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 203
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6471
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 391
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2670
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 488
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 203
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6471
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 391
Składniki
Wątróbki drobiowe starannie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osącz na durszlaku. Większe sztuki pokrój na połówki. Kajzerkę pokrusz, namocz w mleku. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
Dołóż wątróbki i smaż 3–5 min. Mięso królika, filety z kurczaka oraz boczek umyj, pokrój na kawałki. Wszystko zmiel dwa razy razem z odciśniętą bułką i przestudzonymi wątróbkami. Orzechy laskowe wsyp na rozgrzaną suchą patelnię. Upraż je (ok. 2 min) i od razu przesyp na talerzyk, przestudź.
Do masy mięsnej wbij jajka. Dołóż także ostudzone orzechy laskowe. Przypraw suszonym tymiankiem, szałwią, pieprzem oraz solą. Dokładnie wyrób rękoma.
Okrągłe foremki posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką i napełnij masą pasztetową. Wierzchy wygładź łyżką. Foremki przykryj folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Piecz około godziny w temperaturze 180 st. (30 min przed końcem pieczenia zdejmij folię). Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Podawaj np. z dodatkiem konfitury do mięs.Źródło: Tina