Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orzechowiec z królika"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8536
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1247
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10208
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4643
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 703
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8536
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1247
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10208
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4643
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 703
Składniki
Wątróbki drobiowe starannie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osącz na durszlaku. Większe sztuki pokrój na połówki. Kajzerkę pokrusz, namocz w mleku. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
Dołóż wątróbki i smaż 3–5 min. Mięso królika, filety z kurczaka oraz boczek umyj, pokrój na kawałki. Wszystko zmiel dwa razy razem z odciśniętą bułką i przestudzonymi wątróbkami. Orzechy laskowe wsyp na rozgrzaną suchą patelnię. Upraż je (ok. 2 min) i od razu przesyp na talerzyk, przestudź.
Do masy mięsnej wbij jajka. Dołóż także ostudzone orzechy laskowe. Przypraw suszonym tymiankiem, szałwią, pieprzem oraz solą. Dokładnie wyrób rękoma.
Okrągłe foremki posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką i napełnij masą pasztetową. Wierzchy wygładź łyżką. Foremki przykryj folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Piecz około godziny w temperaturze 180 st. (30 min przed końcem pieczenia zdejmij folię). Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Podawaj np. z dodatkiem konfitury do mięs.Źródło: Tina