Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ostra golonka w piwie"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1234
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 169
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1234
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 169
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Golonki umyj, osusz i opal nad ogniem. Colę wymieszaj z piwem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i resztą dodatków. Wsyp 1 łyżkę soli. Do tak przygotowanej marynaty włóż golonki – zalewa musi je w całości zakrywać. Przykryj i odstaw w zimne miejsce na minimum 10-12 godzin.
Marynatę z golonkami podgrzewaj, aż płyn zacznie wrzeć. Gotuj jeszcze godzinę na niezbyt mocnym ogniu. Mięso wyjmij z zalewy, przełóż do brytfanki i piecz w 180°C przez ok. 1,5 godziny (aż skórka zbrązowieje, a mięso zacznie odchodzić od kości). W trakcie pieczenia przewracaj golonki, aby równomiernie się upiekły i zrumieniły. Możesz też polewać je marynatą.
Golonki podawaj w całości lub pokrojone na kawałki. Najlepszym dodatkiem będzie musztarda, chrzan i chleb oraz kapusta kiszona.
120 min., 310 kcal, 3,30 zł.Źródło: Naj