Do góry

Dania główne Przepis na:

Ostre tortille z pieca

Ostre tortille z pieca

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Ostre tortille z pieca"

Składniki

  • 4 tortille
  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
  • po 4 łyżki czerwonej fasolki i posiekanej marynowanej papryki
  • 6 łyżek pokrojonych pomidorów z puszki (z zalewą)
  • 1 cebula
  • 1 średni ogórek konserwowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag startego żółtego sera
  • po 1/2 łyżeczki oregano i mielonej ostrej papryki
  • szczypta kminku
  • sól
  • olej
  • oliwa
  • 4 tortille
  • ser do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ostre tortille z pieca

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę. Wrzuć na rozgrzany olej. Smaż 2 minuty, dodaj mięso, podlej 2 łyżkami wody lub bulionu, dopraw ostrą papryką, oregano, kminkiem i solą. Przykryj, duś, aż mięso będzie miękkie (ew. dolej odrobinę wody). Ogórek posiekaj.

  2. Łyżkę oliwy zmiksuj z łyżką wody, posmaruj tortille. Mięso wymieszaj z kukurydzą, fasolką, papryką, pomidorami i ogórkiem.

  3. Na tortille nałóż po porcji mięsa z warzywami, zroluj. Ułóż w foremce wyłożonej pergaminem. Posyp startym serem i piecz około 10 minut w 170oC.

  4. Domowe tortille

  5. Zmiksuj 1,5 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki kukurydzianej, 3 łyżki smalcu i 1 szkl. wrzątku. Podziel na porcje, rozwałkuj, usmaż na suchej patelni.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń