Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ostre tortille z pieca"
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 511
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9736
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1142
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4489
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 511
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9736
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1142
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4489
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kosteczkę. Wrzuć na rozgrzany olej. Smaż 2 minuty, dodaj mięso, podlej 2 łyżkami wody lub bulionu, dopraw ostrą papryką, oregano, kminkiem i solą. Przykryj, duś, aż mięso będzie miękkie (ew. dolej odrobinę wody). Ogórek posiekaj.
Łyżkę oliwy zmiksuj z łyżką wody, posmaruj tortille. Mięso wymieszaj z kukurydzą, fasolką, papryką, pomidorami i ogórkiem.
Na tortille nałóż po porcji mięsa z warzywami, zroluj. Ułóż w foremce wyłożonej pergaminem. Posyp startym serem i piecz około 10 minut w 170oC.
Domowe tortille
Zmiksuj 1,5 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki kukurydzianej, 3 łyżki smalcu i 1 szkl. wrzątku. Podziel na porcje, rozwałkuj, usmaż na suchej patelni.Źródło: Naj