Dania główne Przepis na:
Paella

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 673
Dodano: 16.02.2010
Odsłon: 10656
Składniki
- dramsztyki/częśc udka kurczaka, 8szt
- krewetki, ok 50 dag
- ryż, 20 dag
- cebula,czosnek, szt
- przyprawy-papryka,szafran,lub curry, do smaku
- bulion, ok 1 litra
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Kurczaka oprószamy przyprawami -curry i papryką na co najmniej 2 godz przed smażeniem,po tym czasie smażymy na oleju.Odkładamy i na tym samym oleju podsmażamy krewetki po ok 3 min z każdej strony.Najlepiej kupic gotowe mrożone,obrane.Zdejmujemy i na tę samą patelnię najlepiej o wysokim brzegu wsypujemy drobno pokrojoną cebulkę,potem czosnek,podsmażamy i dodajemy surowy,opłukany ryż.
-
Ryż dusimy podlewając bulionem.Bulionu nie wlewamy od razu całego tylko po trochę aż wyparuje.Dodajemy curry(lepiej szafran-ale drogi)i paprykę ok łyżki.Jeśli ryż będzie prawie gotowy dodajemy kurczaka,krewetki i koniecznie wszystko do piekarnika na ok 20 min na 160-180 stopni .oczywiście wszystko trochę solimy.
Komentarze do przepisu (1)

mario102 19 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
paelli nie zapieka się w piekarniku wszystko robimy na dużej patelni. ryż dodajemy w połowie duszenia a krewetki na samym końcu gdyż potrzebują najwyżej trzech minut0 Kto głosował? | Odpowiedz