Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet jajeczno-porowy (6-8 porcji)

Pasztet jajeczno-porowy (6-8 porcji)

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 3

Dodano:

Odsłon: 3745

Pyszna wegetariańska potrawa;)

Składniki

  • jajka, 12
  • duży por, 1
  • masło, łyżka
  • suszony tymianek, łyżeczka
  • suszone oregano, łyżeczka
  • suszony rozmaryn, łyżeczka
  • sól ziołowa, łyżeczka
  • curry, pół łyżeczki
  • musztarda, łyżka
  • Bułka tarta, 2 łyżki
  • mielony pieprz, szczypta
  • Dodatkowo: masło oraz bułka tarta do formy
  • starty chrzan, 4 łyżki
  • śmietana, 3-4 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet jajeczno-porowy (6-8 porcji)

Przygotowanie

  1. 10 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać, posiekać.

  2. Por przekroić wzdłuż na cztery części, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie bardzo cieniutko pokroić. Na łyżce masła poddusić pokrojony por, przestudzić, połączyć z posiekanymi i surowymi jajkami, tymiankiem, oregano, rozmarynem, curry, solą ziołową, musztardą, bułką tartą i szczyptą mielonego pieprzu.

  3. Foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wyłożyć masą pasztetową. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Pasztet smakuje najlepiej po ok. 2 godzin po upieczeniu, podany ze startym chrzanem wymieszanym ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joasqa 15 października 2009 Tam idą 2 surowe jajka żeby zlepić farsz a dlaczego 40 min to sama nie wiem bo przepis jest z jakiejś gazety:) ale ja zawsze piekę 40 min i wychodzi bardzo dobry:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 15 października 2009 a czemu to sie musi piec az 40 minut skoro nie ma tam nic surowego?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń