Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń wołowa należy do dość trudnych dań. Mój przepis przeprowadzi Cię przez obróbkę termiczną mięska wraz z jego przyprawieniem :) Danie polecam z chlebkiem i czarnym sosem do pieczenia. Bardzo dobrze smakuje również z frytkami lub kulkami ziemniaczanymi. Warto również spróbować w kanapkach na zimno wraz z sałatą lodową i sosem czosnkowym :)
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 28
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 867
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 655
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 28
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 867
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 655
Składniki
Do zrobienia "marynaty" niezbędna będzie nieduża miska. Najlepiej taka, żeby całe mięsko się do niej zmieściło.
Do miski wlewamy sporą ilość sosu sojowego, dodajemy olej, sezam, sos słodko-kwaśny, czosnek granulowany oraz przyprawę grillową Kamisu.
Jeśli cebulka jest granulowana możemy również dodać ją do "marynaty''''. Jeśli jest cała, kroimy ją w krążki, które dodamy na końcu przed włożeniem mięska do piekarnika.
Wkładamy wołowinę do "marynaty" polewając ją z każdej strony. Sezam powinien przyczepić się do mięsa, dzięki czemu sosik nie ucieknie :) Proces ten powinien trwać od 15-20 minut, żeby mięsko nasiąkło przyprawami.
W przypadku większej ilości mięsa wystarczy "na oko" dodać więcej przypraw do marynaty.
Nagrzewamy piekarnik do 190C, wyjmujemy mięsko z miski i wkładamy do żaroodpornego naczynia, a następnie do piekarnika.
W przypadku wołowiny 0,5kg czas obróbki wyglądać będzie następująco: po 60 minutach wyłączamy piekarnik na ok 30 minut. Później włączamy na ok. 45 minut. Mięsko powinno być już gotowe! :)
Jeśli mięsko waży więcej np. 1kg należy wydłużyć drugi czas obróbki cieplnej np. z 45minut do 60minut. W przypadku starszego mięsa (czasem się zdarza) należy dodać ok 20minut zarówno do 0,5kg porcji jak i 1kg.