Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 21
Dodano: 11.06.2009
Odsłon: 28254
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Do zrobienia "marynaty" niezbędna będzie nieduża miska. Najlepiej taka, żeby całe mięsko się do niej zmieściło.
Do miski wlewamy sporą ilość sosu sojowego, dodajemy olej, sezam, sos słodko-kwaśny, czosnek granulowany oraz przyprawę grillową Kamisu.
Jeśli cebulka jest granulowana możemy również dodać ją do "marynaty''''. Jeśli jest cała, kroimy ją w krążki, które dodamy na końcu przed włożeniem mięska do piekarnika.
Wkładamy wołowinę do "marynaty" polewając ją z każdej strony. Sezam powinien przyczepić się do mięsa, dzięki czemu sosik nie ucieknie :) Proces ten powinien trwać od 15-20 minut, żeby mięsko nasiąkło przyprawami.
W przypadku większej ilości mięsa wystarczy "na oko" dodać więcej przypraw do marynaty.
Nagrzewamy piekarnik do 190C, wyjmujemy mięsko z miski i wkładamy do żaroodpornego naczynia, a następnie do piekarnika.
W przypadku wołowiny 0,5kg czas obróbki wyglądać będzie następująco: po 60 minutach wyłączamy piekarnik na ok 30 minut. Później włączamy na ok. 45 minut. Mięsko powinno być już gotowe! :)
Jeśli mięsko waży więcej np. 1kg należy wydłużyć drugi czas obróbki cieplnej np. z 45minut do 60minut. W przypadku starszego mięsa (czasem się zdarza) należy dodać ok 20minut zarówno do 0,5kg porcji jak i 1kg.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

annawk 27 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
wygląda wyśmienicie3 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 27 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
Oj, dzięki za ten przepis, jest taki dokładny i szczegółowy /a właśnie w szczegółach diabeł siedzi/. Upiec dobrze wołowinęjest trudno, więc przepis biorę do ulubionych. Pozdrawiam.
4 Kto głosował? | Odpowiedz

wycisz 23 października 2009Zgłoś do usunięcia
żeby mięsko nasiąkło przyprawkami i sosikiem POWINNO BYĆ0 Kto głosował? | Odpowiedz

Kijaszek 11 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
W punkcie 4 utkwił babol, którego nie mogę skasować :( "ważne jest żeby" - nie ważne:D tam nic nie ma ;)2 Kto głosował? | Odpowiedz