Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryki faszerowane komosą ryżową, mięsem mielonym i warzywami z serem feta, w lekkim bulionie
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Komosę ryżową gotujemy o dwie minuty której niż według przepisu na opakowaniu.
Pomidora sparzamy wrzątkiem i zciągamy skórę. Następnie kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z cebulką. Czosnek bardzo drobno siekamy. Warzywa łaczymy z ugotowaną komosą i surowym mięsem mielonym. Dodajemy połowę porcji sera feta oraz posiekane zioła. Dodajemy łyżkę bulionu. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Z papryk zcinamy koniec z ogonkiem, usuwamy gniazda nasienne, faszerujemy powstałym farszem mięsno-warzywnym. Wszystko posypujemy serem feta i skrapiamy oliwą z oliwek.
Na wierzch kładziemy zciętą część papryki,wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem warzywnym. Do bulionu można dodać świeżej zioła. Naczynie zamykamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do czasu, aż papryki zmiękną(około godziny).
Po upieczeniu papryk pozostały na dnie bulion rozcieńczamy wodą,która podczas pieczenia wyparowała. Papryki podajemy z bulionem jako sos. SMACZNEGO