Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone faszerowane papryki

Pieczone faszerowane papryki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 471

Papryki faszerowane komosą ryżową, mięsem mielonym i warzywami z serem feta, w lekkim bulionie

Składniki

1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Komosę ryżową gotujemy o dwie minuty której niż według przepisu na opakowaniu.

  2. Pomidora sparzamy wrzątkiem i zciągamy skórę. Następnie kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z cebulką. Czosnek bardzo drobno siekamy. Warzywa łaczymy z ugotowaną komosą i surowym mięsem mielonym. Dodajemy połowę porcji sera feta oraz posiekane zioła. Dodajemy łyżkę bulionu. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  3. Z papryk zcinamy koniec z ogonkiem, usuwamy gniazda nasienne, faszerujemy powstałym farszem mięsno-warzywnym. Wszystko posypujemy serem feta i skrapiamy oliwą z oliwek.

  4. Na wierzch kładziemy zciętą część papryki,wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem warzywnym. Do bulionu można dodać świeżej zioła.
    Naczynie zamykamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do czasu, aż papryki zmiękną(około godziny).

  5. Po upieczeniu papryk pozostały na dnie bulion rozcieńczamy wodą,która podczas pieczenia wyparowała. Papryki podajemy z bulionem jako sos.

    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń