Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryki faszerowane komosą ryżową, mięsem mielonym i warzywami z serem feta, w lekkim bulionie
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11874
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16146
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5123
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11874
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16146
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5123
Składniki
Komosę ryżową gotujemy o dwie minuty której niż według przepisu na opakowaniu.
Pomidora sparzamy wrzątkiem i zciągamy skórę. Następnie kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z cebulką. Czosnek bardzo drobno siekamy. Warzywa łaczymy z ugotowaną komosą i surowym mięsem mielonym. Dodajemy połowę porcji sera feta oraz posiekane zioła. Dodajemy łyżkę bulionu. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Z papryk zcinamy koniec z ogonkiem, usuwamy gniazda nasienne, faszerujemy powstałym farszem mięsno-warzywnym. Wszystko posypujemy serem feta i skrapiamy oliwą z oliwek.
Na wierzch kładziemy zciętą część papryki,wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem warzywnym. Do bulionu można dodać świeżej zioła. Naczynie zamykamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do czasu, aż papryki zmiękną(około godziny).
Po upieczeniu papryk pozostały na dnie bulion rozcieńczamy wodą,która podczas pieczenia wyparowała. Papryki podajemy z bulionem jako sos. SMACZNEGO