Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczone udka kaczki"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31255
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31255
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 406
Składniki
Udka umyj, oprósz solą, pieprzem i majerankiem.
Ułóż w brytfance (każde udko na łyżeczce masła). Piecz w 240oC ok. 20 min, aż skórka zbrązowieje.
Zmniejsz temp. do 200oC, dołóż obrane, pokrojone ziemniaki, cebulę i jabłka, oprósz solą, pieprzem, polej 2 łyżkami kaczego tłuszczu i piecz jeszcze ok. godziny (warto podlewać wytapiającym się sosem).
Smak kaczki podkreśli piwo Świąteczne o pełnym, wyrazistym smaku, esencjonalnym bukiecie z nutami karmelowymi oraz korzennymi.Źródło: Świat kobiety