Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone udka kaczki

Pieczone udka kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 70

Wypróbowany przepis na "Pieczone udka kaczki"

Składniki

  • 4 kacze udka
  • łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • masło; ew. dodatki do kaczki:
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 2 jabłka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka umyj, oprósz solą, pieprzem i majerankiem.

  2. Ułóż w brytfance (każde udko na łyżeczce masła). Piecz w 240oC ok. 20 min, aż skórka zbrązowieje.

  3. Zmniejsz temp. do 200oC, dołóż obrane, pokrojone ziemniaki, cebulę i jabłka, oprósz solą, pieprzem, polej 2 łyżkami kaczego tłuszczu i piecz jeszcze ok. godziny (warto podlewać wytapiającym się sosem).

  4. Smak kaczki podkreśli piwo Świąteczne o pełnym, wyrazistym smaku, esencjonalnym bukiecie z nutami karmelowymi oraz korzennymi.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń