Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy, soczysty schab pieczony w sosie na bazie cebuli. Trochę czasochłonny ale liczy się efekt końcowy :-)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1093
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4424
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 160
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20776
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 29245
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1093
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4424
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 160
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20776
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 29245
Składniki
Schab okrój z tłuszczyku (ja nie lubię to obkroiłam ale jak ktoś lubi może zostawić), lekko rozklep ręką i posól. Do garnka daj 3 łyżki tłuszczu, mięso obtocz w mące (bardzo niewiele mąki) i wrzuć żeby się zrumieniło (ok. 3 min z jednej strony). Kiedy mięso będzie już gotowe przełóż je do naczynia żaroodpornego a do garnka wrzuć pokrojoną w pół talarki cebulę i zrumień ją. Kiedy będzie gotowa przełóż na mięso, ponieważ to co najlepsze zostało w garnku nalej ok. szklanki wody i zagotuj, mieszając zbieraj wszystko ze ścianek do powstającego sosu. Wlej wszystko do naczynia żaroodpornego, dorzuć łyżkę masła i zakryj (woda nie musi zakrywać mięsa). Wstaw naczynie do piekarnika ustawionego na 160 stopni (termoobieg) na 45 min. Po tym czasie obróć mięso, dodaj liścia laurowego i ziele angielskie (ja dałam 1 listek i 2 ziela) wstaw z powrotem do piekarnika na 45 min. Gotowe mięso przełóż z powrotem do garnka w którym smażyłaś/eś mięso wlej cały sos i chwilkę podgotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem (ja dałam jeszcze łyżeczkę vegety). Łyżkę mąki zarób odrobiną zimnej wody i gorącym wywarem (żeby zahartować mąkę żeby nie zrobiły się grudki) wymieszaj na gładko i wlej do sosu. Smacznego. Podałam mięso z ziemniaczkami i sałatką coleslaw.