Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierś w zielonym purée"
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1072
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 542
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1190
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 243
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1072
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 542
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1190
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 243
Składniki
Mięso kurczaka opłucz , oczyść z ewentualnych błonek, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Każdą pierś natrzyj z dwóch stron solą oraz pieprzem.
Wymieszaj w misce olej z sokiem z limonki. Dodaj posiekaną kolendrę oraz oczyszczoną z pestek i pokrojoną papryczkę chili. Do miski z marynatą włóż mięso. Przemieszaj, odstaw na ok. 40 min do lodówki.
Mrożone brokuły wrzuć do garnka z litrem wody. Dodaj kostkę bulionową. Gotuj na średnim ogniu do miękkości (10-15 minut). Odlej bulion, pozostawiając około 1 szklanki.
Dodaj śmietankę, podgrzej, ale nie gotuj. Na koniec całość zmiksuj. Purée dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z połowy cytryny. Piersi kurczaka wyjmij z marynaty. Włóż na patelnię z 2-3 łyżkami rozgrzanego masła. Usmaż na złoto. Podawaj na purée, ozdób ziołami.
czas ok. 70 min; porcja – 490 kcal, cena 4,20 złŹródło: Świat kobiety