Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi z żurawiną

Piersi z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11049

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Piersi z żurawiną"

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • 9 łyżek żurawiny
  • czosnek
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoika
  • przyprawa Kulinarne Inspiracje: kurczak ze śliwką w boczku lub suszone: czosnek
  • papryka
  • tymianek
  • rozmaryn
  • kolendra
  • 15 dag boczku wędzonego (cieniutkie plasterki)
  • 250 ml kremówki
  • sól
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 40 min • Porcja 180 kcal • Koszt porcji 3,50 zł • Przepis na 3 porcje

  2. Żurawinę mieszam z chrzanem. Z piersi odcinam polędwiczki. W każdej piersi nacinam kieszonki ostrym nożem. Kieszonki nacieram czosnkiem. Napełniam żurawiną z chrzanem. Wierzch piersi nacieram papryką, rozmarynem i tymiankiem. Chłodzę godz. w lodówce.

  3. Kieszonki spinam wykałaczką, owijam boczkiem. Obsmażam na oleju. Na drugiej patelni zagotowuję śmietanę, wkładam do niej kieszonki. Doprawiam solą, tymiankiem i kolendrą. Duszę 10-15 min.

  4. Podałam je z gotowanym kalafiorem i kluskami śląskimi. Obiad palce lizać! Alina Waliczek z Dzimierza

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń