Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantne omlety

Pikantne omlety

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10037

Dodano:

Odsłon: 13

Smaczny pomysł na "Pikantne omlety"

Składniki

  • 4 duże całe jajka i 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 100 g pokrojonej w słupki szynki wędzonej lub wędzonego boczku
  • 150 g podzielonych na małe różyczki, blanszowanych brokułów
  • 5-6 średniej wielkości pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
  • pół pokrojonej w kosteczkę cebuli
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pikantne omlety

Przygotowanie

  1. Na 2 łyżkach masła podsmażamy cebulkę z szynką lub wędzonym boczkiem. Gdy cebulka lekko się zeszkli, a wędlina zbrązowieje, dorzucamy pieczarki i dusimy do momentu, aż grzyby zmiękną. Na koniec dodajemy różyczki brokułów, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy.

  2. Do garnka lub wysokiej miski wbijamy jajka, lekko solimy i energicznie ubijamy trzepaczką.

  3. Na patelni rozpuszczamy trochę masła. Wlewamy trzecią część masy jajecznej. Gdy brzegi zaczną się ścinać, podważamy je drewnianą łopatką i przechylamy patelnię, aby płynna masa spłynęła pod spód.

  4. Kiedy masa się zetnie, omlet przewracamy i króciutko dosmażamy z drugiej strony. W ten sposób smażymy cztery omlety. Na środek każdego wykładamy farsz, omlety składamy na pół i zsuwamy na talerze.

  5. Rada: W sezonie użyjmy świeżych grzybów, np. kurek.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń