Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 324
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2549
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 324
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2549
Składniki
Na 2 łyżkach masła podsmażamy cebulkę z szynką lub wędzonym boczkiem. Gdy cebulka lekko się zeszkli, a wędlina zbrązowieje, dorzucamy pieczarki i dusimy do momentu, aż grzyby zmiękną. Na koniec dodajemy różyczki brokułów, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy.
Do garnka lub wysokiej miski wbijamy jajka, lekko solimy i energicznie ubijamy trzepaczką.
Na patelni rozpuszczamy trochę masła. Wlewamy trzecią część masy jajecznej. Gdy brzegi zaczną się ścinać, podważamy je drewnianą łopatką i przechylamy patelnię, aby płynna masa spłynęła pod spód.
Kiedy masa się zetnie, omlet przewracamy i króciutko dosmażamy z drugiej strony. W ten sposób smażymy cztery omlety. Na środek każdego wykładamy farsz, omlety składamy na pół i zsuwamy na talerze.
Rada: W sezonie użyjmy świeżych grzybów, np. kurek.Źródło: Rewia