Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, o raczej mało wyrazistym smaku, co sprawia, że można ją dowolnie przyprawiać, osiągając nowe ciekawe dania. Moja mama przyrządzała cukinię jak kotlety w panierce, moje pikantne paluszki to swobodna wariacja na ten temat. Bardzo dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do tego na prędkości zrobiony sos czosnkowy. Zamiast świeżego czosnku dałam słowacką czesnakową pastę, którą polecam. Idealna, kiedy nie chce się obierać czosnku, ale uwaga bardzo bardzo słona, tak więc trzeba uważać z ilością. Do kupienia w przygranicznych sklepach na Słowacji, kosztuje bodajże niecałe euro. Zapraszam również na bloga
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1557
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 284
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1557
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 284
Składniki
Cukinię pokroić w ok. 1 cm grubości paski, posolić, dodać pozostałe przyprawy i odstawić na co najmniej pół godziny, żeby cukinia nabrała smaku. Jajko rozbełtać z mlekiem. Cukinię zanurzać w mleku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu, aż panierka będzie złocista (oleju da c tyle, żeby paluszki były zanurzone do 1/3. Usmażone paluszki odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Ja na szybkości zrobiłam taki sos czosnkowy: łyżka gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu light pół łyżeczki czesnakowej pasty