Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantne wołowe burgery z jarzynką"
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 970
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 146
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 132
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 14914
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 970
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 146
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 132
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 14914
Składniki
Dymkę ze szczypiorkiem oczyść, posiekaj, papryki pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć dymkę, kapustę, marchew i papryki. Oprósz solą i pieprzem, smaż 5 min. Trzymaj w cieple. Cebulę obierz, posiekaj.
Do mięsa dodaj cebulę (posiekaną i prażoną), łyżkę musztardy, imbir, sosy Worcester i chili oraz pieprz do smaku. Wlej zimny bulion i bardzo dobrze wyrób masę. Uformuj z niej 4 burgery, posmaruj je olejem.
Pomidor umyj i pokrój na 8 plas terków. Sałatę opłucz, osusz. Kotlety usmaż na patelni (z obu stron po 3 min). Bułki rozetnij i zrumień je na patelni grillowej albo na ruszcie w piekarniku (ułóż je przecięciem do dołu). Spody bułek posmaruj majonezem.
Na warstwie majonezu roz łóż porwane liście sałaty oraz po 2 plasterki pomidorów. Na tym umieść burgery, posmaruj je keczupem oraz musztardą, posyp porcją ciepłej jarzynki. Przykryj wszystko wierzchami bułek. Od razu podawaj.
Jeśli nie masz pod ręką bulionu, wlej do mięsa wodę. Ważne, aby była bardzo zimna. Chodzi o to, by płyn związał kolagen w mięsie – dzięki temu burgery nie będą się rozpadać.Źródło: Tina