Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak:)
Zaczynamy od ciasta. Do mleka dodajemy łyżeczke cukru (5g) i podgrzewamy nie gotujemy mleka. Pozniej dodajemy drożdze (7g) i odstawiamy na jakies 5 min do wyrosniecia drożdzy. Do miski wsypujemy niewielką ilosc mąki (40g) , oliwe, gazowana wodę i wyrosniete drożdze. wszytko mieszamy, powinna powstac lekko płynna papka. odstawiamy na 15 min do wyrosniecia, po czym dodajemy wiecej mąki. Tzn tyle żeby podczas wyrabiania ciasto było spójne i latwo sie formowało. Nie powinno sie kleic do rąk. na sam koniec dodajemy troche soli dla smaku.
Sos pomidorowy 2 najwazniejsza sprawa po ciescie. Do przecieru pomidorowego dodajemy posiekany zabek czosnku, odrobine soli i cukru, bazylie, oregano, zioła prowansalskie, troche pieprzu. łyzke oliwy z oliwek, doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy.
wyrobione ciasto formujemy w okrąg, posypujemy mąką, dplną cześć smarujemy sosem pomidorowym i dodajemy farsz:)
A teraz co i jak: Pizze pieczemy 7-8 min w jak najwyższej temepraturze jaka serwuje nasz piecyk. ( nie przekraczac 300C) jeli dysponujemy termoobiegiem oczywiscie korzystamy, Jeli posiadamy specjalny kamien do pizzy rowniez korzystamy.
A teraz troche o skladnikach Drożdze oczywiscie swieże, przecier pomidorowy najlepiej importowany poniewaz polskie pomodry nie sa tak słodkie, ale nie dajmy sie zwariowac, Są dobre bo Polskie:) Mąka 550 i zeby nikomu nie przyszło do głowy smarowac jej ketchupem zamiast sosu pomidorowego. Bardzo ważne, aby woda byla gazowana- sprawia to ze ciasto sie dobrze wyrabia, i nie trzeba czekac 30 min na wyrosniecie. W srodku jest puszyste, a z zewnatrz chrupiace.
Co do farszu, to sie nie wypowiadam, Najwazniejszy jest ser mozzarella która nakładamy w plastrach , idealnie tez dodac drugi rodzaj sera.
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 73
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 206
Makaron z warzywami i omletem oscypkowym w sosie orzechowo-sezamowym. Ogórki...
Odsłon: 167
Pysznym młodym ziemniakom wystarczy tylko lekkie podkreślenie smaku!
Odsłon: 579
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 73
Chciałam podzielić się z wami przepisem na pyszną roladę drobiową. Rolada nad...
Odsłon: 206
Makaron z warzywami i omletem oscypkowym w sosie orzechowo-sezamowym. Ogórki...
Odsłon: 167
Pysznym młodym ziemniakom wystarczy tylko lekkie podkreślenie smaku!
Odsłon: 579
Składniki
Zaczynamy od ciasta. Do mleka dodajemy łyżeczke cukru (5g) i podgrzewamy nie gotujemy mleka. Pozniej dodajemy drożdze (7g) i odstawiamy na jakies 5 min do wyrosniecia drożdzy. Do miski wsypujemy niewielką ilosc mąki (40g) , oliwe, gazowana wodę i wyrosniete drożdze. wszytko mieszamy, powinna powstac lekko płynna papka. odstawiamy na 15 min do wyrosniecia, po czym dodajemy wiecej mąki. Tzn tyle żeby podczas wyrabiania ciasto było spójne i latwo sie formowało. Nie powinno sie kleic do rąk. na sam koniec dodajemy troche soli dla smaku.
Sos pomidorowy 2 najwazniejsza sprawa po ciescie. Do przecieru pomidorowego dodajemy posiekany zabek czosnku, odrobine soli i cukru, bazylie, oregano, zioła prowansalskie, troche pieprzu. łyzke oliwy z oliwek, doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy.
wyrobione ciasto formujemy w okrąg, posypujemy mąką, dplną cześć smarujemy sosem pomidorowym i dodajemy farsz:)
A teraz co i jak: Pizze pieczemy 7-8 min w jak najwyższej temepraturze jaka serwuje nasz piecyk. ( nie przekraczac 300C) jeli dysponujemy termoobiegiem oczywiscie korzystamy, Jeli posiadamy specjalny kamien do pizzy rowniez korzystamy.
A teraz troche o skladnikach Drożdze oczywiscie swieże, przecier pomidorowy najlepiej importowany poniewaz polskie pomodry nie sa tak słodkie, ale nie dajmy sie zwariowac, Są dobre bo Polskie:) Mąka 550 i zeby nikomu nie przyszło do głowy smarowac jej ketchupem zamiast sosu pomidorowego. Bardzo ważne, aby woda byla gazowana- sprawia to ze ciasto sie dobrze wyrabia, i nie trzeba czekac 30 min na wyrosniecie. W srodku jest puszyste, a z zewnatrz chrupiace.
Co do farszu, to sie nie wypowiadam, Najwazniejszy jest ser mozzarella która nakładamy w plastrach , idealnie tez dodac drugi rodzaj sera.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety mielone z cukinii
Dania główne
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Dania główne
Tarta z kurkami i boczkiem (średnica 32 cm)
Dania główne
Leniwe kluski. Przepis ze starego zeszytu.
Kotlety mielone z cukinii
Pełne smaku!
Odsłon: 33
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami
Staropolski przepis na smaczne pierogi, polecam ten przepis.
Odsłon: 42