Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraki mają wiele wspaniałych właściwości. Tym razem podane są ze wspaniałym...
Odsłon: 745
W jesiennej kuchni nie może zabraknąć grzybów. Tym razem kurki znalazły się w...
Odsłon: 111
Dzisiaj danie stosowne do zapowiadanej temperatury. Sałatka grecka jest bardz...
Odsłon: 3028
Buraki mają wiele wspaniałych właściwości. Tym razem podane są ze wspaniałym...
Odsłon: 745
W jesiennej kuchni nie może zabraknąć grzybów. Tym razem kurki znalazły się w...
Odsłon: 111
Dzisiaj danie stosowne do zapowiadanej temperatury. Sałatka grecka jest bardz...
Odsłon: 3028
Składniki
Zaczynamy od ciasta. Do mleka dodajemy łyżeczke cukru (5g) i podgrzewamy nie gotujemy mleka. Pozniej dodajemy drożdze (7g) i odstawiamy na jakies 5 min do wyrosniecia drożdzy. Do miski wsypujemy niewielką ilosc mąki (40g) , oliwe, gazowana wodę i wyrosniete drożdze. wszytko mieszamy, powinna powstac lekko płynna papka. odstawiamy na 15 min do wyrosniecia, po czym dodajemy wiecej mąki. Tzn tyle żeby podczas wyrabiania ciasto było spójne i latwo sie formowało. Nie powinno sie kleic do rąk. na sam koniec dodajemy troche soli dla smaku.
Sos pomidorowy 2 najwazniejsza sprawa po ciescie. Do przecieru pomidorowego dodajemy posiekany zabek czosnku, odrobine soli i cukru, bazylie, oregano, zioła prowansalskie, troche pieprzu. łyzke oliwy z oliwek, doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy.
wyrobione ciasto formujemy w okrąg, posypujemy mąką, dplną cześć smarujemy sosem pomidorowym i dodajemy farsz:)
A teraz co i jak: Pizze pieczemy 7-8 min w jak najwyższej temepraturze jaka serwuje nasz piecyk. ( nie przekraczac 300C) jeli dysponujemy termoobiegiem oczywiscie korzystamy, Jeli posiadamy specjalny kamien do pizzy rowniez korzystamy.
A teraz troche o skladnikach Drożdze oczywiscie swieże, przecier pomidorowy najlepiej importowany poniewaz polskie pomodry nie sa tak słodkie, ale nie dajmy sie zwariowac, Są dobre bo Polskie:) Mąka 550 i zeby nikomu nie przyszło do głowy smarowac jej ketchupem zamiast sosu pomidorowego. Bardzo ważne, aby woda byla gazowana- sprawia to ze ciasto sie dobrze wyrabia, i nie trzeba czekac 30 min na wyrosniecie. W srodku jest puszyste, a z zewnatrz chrupiace.
Co do farszu, to sie nie wypowiadam, Najwazniejszy jest ser mozzarella która nakładamy w plastrach , idealnie tez dodac drugi rodzaj sera.