Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza Cebulowa z przepisu rodzinnego z 1922 roku.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3771
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3814
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3771
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3814
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 714
Składniki
Do miski kładziemy drożdże i cukier. Rozdrabniamy drożdże łyżką i mieszamy do momentu rozpuszczenia, zalewamy wodą (80ml) i odkładamy na 10 minut. Bierzemy naczynie głębokie i wsypujemy 300g mąki pszennej, dodajemy sól i oliwę. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą wodę (80ml) i znowu mieszamy. Drożdże, które zaczęły już pracować po 10 minutach dodajemy do całości i mieszamy wszystko razem. Dokładnie ugniatamy łyżką i mieszamy około 12 minut by ciasto było jednolitą masą. Przykrywamy ręcznikiem papierowym i odkładamy w ciepłe miejsce na 70 minut by ciasto wyrosło.
Gdy ciasto już wyrośnie wykładamy je na blachę i ugniatamy, a następnie rozprowadzamy na tacy. Dodajemy ketchup i rozprowadzamy łyżką po całej masie ciasta. Można zastąpić ketchup sosem barbecue. Można także polać oliwą z oliwek całość dla dodatkowego aromatu. Układamy ser, a następnie kładziemy salami. Cebulę kroimy w plastry cienkie i kładziemy na warstwę górną. Całość umieszczamy w rozgrzanym do 220° piekarniku. Pieczemy 12 minut na dolnej półce piekarnika. Pomidor pokrojony w plastry kładziemy na górę. Można posypać mieloną, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Smacznego ;-)