Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza Cebulowa Autorska

Pizza Cebulowa Autorska

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 49

Pizza Cebulowa z przepisu rodzinnego z 1922 roku.

Składniki

  • Mąka pszenna 300g
  • Drożdże 25g
  • Woda (dwie szklanki po 80ml)
  • Łyżka soli
  • Dwie łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżka cukru
  • Pół cebuli
  • 4 plastry salami
  • Ser żółty
  • Ketchup
  • Pomidor mały
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza Cebulowa Autorska

Przygotowanie

  1. Do miski kładziemy drożdże i cukier. Rozdrabniamy drożdże łyżką i mieszamy do momentu rozpuszczenia, zalewamy wodą (80ml) i odkładamy na 10 minut.
    Bierzemy naczynie głębokie i wsypujemy 300g mąki pszennej, dodajemy sól i oliwę. Całość dokładnie mieszamy.
    Dodajemy pozostałą wodę (80ml) i znowu mieszamy.
    Drożdże, które zaczęły już pracować po 10 minutach dodajemy do całości i mieszamy wszystko razem.
    Dokładnie ugniatamy łyżką i mieszamy około 12 minut by ciasto było jednolitą masą.
    Przykrywamy ręcznikiem papierowym i odkładamy w ciepłe miejsce na 70 minut by ciasto wyrosło.

  2. Gdy ciasto już wyrośnie wykładamy je na blachę i ugniatamy, a następnie rozprowadzamy na tacy. Dodajemy ketchup i rozprowadzamy łyżką po całej masie ciasta. Można zastąpić ketchup sosem barbecue. Można także polać oliwą z oliwek całość dla dodatkowego aromatu.
    Układamy ser, a następnie kładziemy salami.
    Cebulę kroimy w plastry cienkie i kładziemy na warstwę górną.
    Całość umieszczamy w rozgrzanym do 220° piekarniku. Pieczemy 12 minut na dolnej półce piekarnika.
    Pomidor pokrojony w plastry kładziemy na górę. Można posypać mieloną, słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
    Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń