Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego niż domowa pizza. Dokładnie wiem co zawiera.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4691
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4146
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4691
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4146
Składniki
Ciasto na pizze Do wysokiego naczynia wkładam drożdże i zasypuję je solą z dodatkiem szczypty cukru, po dokładnym połączeniu drożdże się rozpuszczą. Wtedy dodaję 1/3 szklanki ciepłej wody oraz 3-4 łyżki oleju. Całość wyrabiam mikserem dodając systematycznie mąkę, a gdy ciasto staje się za suche dodaję olej oraz wodę( Zamiast wody można użyć również mleka) Po wyrobieniu ciasto jest gładkie sprężyste i lekko odchodzi od miski. Ja przerabiam je jeszcze kilkukrotnie na blacie dosypując mąki w razie potrzeby
Ciasto gotowe! Jeżeli lubisz cieńszy spód uformuj z ciasta kulki wielkości pączka i ułóż na posypanej mąką blaszce i posyp po wierzchu przykryj folią do żywności lub czystą ścierką i pozostaw na ok 30- 40 min. Po tym czasie ciasto trzeba przerobić i nadać mu odpowiedni kształt rozgnieść i rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia oprószonej mąką Gdy Jesteś fanem grubego spodu: Po wyrobieniu ciasta należy od razu nadać mu wymagany kształt i umieścić na blaszce w której je później będziemy piekli. Tak ułożone na posypanej mąką blaszce oprószam również z góry i pod przykryciem odstawiam do wyrośnięcia
Sos: Koncentrat pomidorowy mieszam z łyżką wody dodaję sól, pieprz, czosnek oraz dość dużą dawkę ziół. Sos najlepiej zrobić jako pierwszy by miał czas się przegryźć.
Placki gotowe. Rozprowadzam sos po całej powierzchni pizzy od środka do brzegów zostawiając ok 1 cm od brzegów. Na sos układam kolejno - Posiekaną w piórka cebulę -Posiekane pieczarki -drobno pokrojony lub starty ser żółty- Dobrzej jest zmieszać dwa rodzaje ser miękki i twardy np gouda i mozzarella. - Pokrojoną w plastry kiełbasę śląską (Polecam również boczek) -Plastry ogórka. Pizze piekę w 200 stopniach przez ok 20 min