Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5293
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 844
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11719
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1313
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5293
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 844
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11719
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1313
Składniki
Składniki: Ciasto: - 250 g maki, - 1 torebka suchych drożdży lub łyżeczka świerzych - 1 łyżka soli, - 1 łyżka cukru, - 15 g oliwy, - 30 ml wody, - olej do smarowania formy. Toping: - 100 g chudego wędzonego boczku, - 100 g szynki, - 200 g liści szpinaku, - 50 g cienko pokrojonej salami, - 100 g sera mozzarella, - 1 jajko, - 1 czerwona papryka, - 1 łyżka siekanej bazylii, - szczypta gałki muszkatołowej, - sol, pieprz. Wykonanie: Mąkę przesiać do miski. Wymieszać z drożdżami i sola. Dodać oliwę. Wymieszać dokładnie z mąką. Dodać wodę. Zagnieść ciasto. Przykryć je ściereczką, zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wygnieść rękoma, rozwałkować cienko na stolnicy oproszonej mąką. Ciastem wyłożyć okrągła formę do pizzy o średnicy 30 cm. Odrobinę masła rozgrzać na patelni, podsmażyć na nim pokrojony w cienkie plasterki boczek. Dodać umyte i osuszone liście szpinaku, podsmażyć do miękkości. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Schłodzić. Pomidory obrać ze skorki, pokroić w plasterki. Jajo ugotować na twardo, obrać, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krążki. Na wierzchu ciasta wyłożyć równomiernie szpinak, plasterki pomidorów, salami, szynke i plasterki jajek. Posypać bazylią, solą i pieprzem. Na wierzchu położyć plasterki mozzarelli i krążki papryki. Piec około 25 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200 stopni