Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pizza z dyniowym hummusem"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 152
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 152
Składniki
Dynię kroimy na drobne kawałki i gotujemy w osolonej wodzie 15–20 minut. Ciecierzycę odcedzamy na sitku z zalewy. Ugotowaną dynię również odcedzamy, a następnie przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ciecierzycę, sok z cytryny, pokrojoną drobno papryczkę chili i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną suszonego oregano, mieszamy.
Ciasto do pizzy rozwijamy na blasze i smarujemy dyniowym hummusem. Układamy przekrojone na pół pomidory, posypujemy pokruszoną fetą i szpinakiem. Całość oprószamy suszonym oregano. Pieczemy 15–20 minut w 220oC, aż boki ciasta będą miały jasnozłoty kolor.
Pizzę wyjmujemy z piekarnika, kroimy na porcje i podajemy z sosem, np. czosnkowym.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 4,50 zł.
Wartość odżywcza porcji 500 kcal Białko 20 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 75 gŹródło: Rewia