Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek z kozim serem"
Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu taglia...
Odsłon: 3520
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 710
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 472
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Przepis na proste, ale pyszne i bardzo aromatyczne połączenie makaronu taglia...
Odsłon: 3520
Podstawę dania stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa lub ligawa i mięso w...
Odsłon: 710
Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...
Odsłon: 472
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Składniki
ok. 75 minut
Drożdże wkruszyć do kubeczka. Dodać cukier. Rozetrzeć na gładko. Odstawić na bok. Mąkę wsypać do miseczki. Dodać około 1/4 łyżeczki soli. Wlać olej i około 175 ml ciepłej wody. Dołożyć drożdże i zagnieść gładkie, jednolite ciasto.
Odstawić je pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce – w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Nieco tymianku odłożyć do dekoracji, od reszty gałązek oderwać listki. Wyrośnięte ciasto zagnieść i cienko rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką.
Placek ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Posmarować kwaśną śmietaną, posypać cebulą. Poprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć pokruszony kozi ser. Posypać listkami tymianku.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250°C. Piec 10-12 minut. Przed podaniem placek pokroić na duże porcje i udekorować odłożonym tymiankiem.Źródło: Życie na gorąco