Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki ziemniaczane z gulaszem

Placuszki ziemniaczane z gulaszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7982

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Placuszki ziemniaczane z gulaszem"

Składniki

  • 40 g masła
  • 3 papryki
  • pokrojone cebula
  • pokrojona łyżeczka mielonej
  • słodkiej papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 500 g wieprzowiny
  • pokrojonej w kostkę
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • placki ziemniaczano-kapuściane
  • 2 duże ziemniaki
  • obrane i starte
  • 2 szklanki pokrojonej w paski kapusty
  • 2 jajka roztrzepane
  • 1/2 szklanki mąki
  • 90 g masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placuszki ziemniaczane z gulaszem

Przygotowanie

  1. Podsmaż na maśle pokrojone papryki, cebulę i mieloną paprykę (2-3 minuty). Dodaj przecier i podsmaż. Dodaj mięso i bulion, wymieszaj, duś 60 minut.

  2. Ziemniaki wymieszaj z kapustą, jajkami i mąką. Przypraw do smaku. Smaż placki na mieszance masła i oliwy. Podawaj ze śmietaną oraz z gulaszem, posypanym natką.

  3. Zanim wymieszasz starte ziemniaki z pozostałymi składnikami, warto odlać wodę, która się wydzieli. Placki będą miały wtedy bardziej zwartą konsystencję.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń